Categories: MoestuinTuin

Zoete aardappel kweken in Nederland: een stap-voor-stap gids

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is een heerlijke en voedzame groente die verrassend goed groeit in ons Nederlandse klimaat. Met de juiste aanpak kun je een rijke oogst binnenhalen. Volg dit stappenplan en kweek je eigen zoete aardappelen.

Zoete aardappel (Ipomoea batatas) kweken is niet gebruikelijk met ons klimaat, toch is het mogelijk. Oorspronkelijk komt dit gewas uit Midden- en Zuid-Amerika. Wij geven handige tips over het kweken van deze superfood.

Stap 1: kies de juiste zoete aardappel

Koop een biologische zoete aardappel uit de supermarkt of een tuincentrum. Let erop dat deze niet behandeld is met kiemremmers. Wil je verschillende soorten proberen? Er zijn diverse rassen  zoete aardappelen die geschikt zijn voor ons klimaat, van oranje tot paarse varianten, die elk hun eigen smaak en textuur hebben.

Stap 2: laat de zoete aardappel ontkiemen

Plaats de zoete aardappel half onder water in een glas en zet deze op een warme, lichte plek. Na enkele weken ontstaan er scheuten (slips). Zodra deze 10-15 cm groot zijn, kun je ze voorzichtig loshalen en in water zetten tot ze wortels krijgen. Dit proces wordt ook wel “slipstekken” genoemd en is een effectieve methode om zoete aardappelen te kweken zonder zaden.

Stap 3: voorbereiding van de grond

Zoete aardappelen groeien het beste in goed doorlatende, losse grond. Zware kleigrond remt de groei af en kan schimmels veroorzaken. Kies een zonnige plek in je tuin en meng compost of zand door de grond om deze luchtiger te maken. Een verhoogde moestuinbak kan helpen om de grond goed warm en vochtig te houden, wat gunstig is voor de groei.

Stap 4: planten

Plant de gewortelde slips in de volle grond na de laatste kans op vorst (meestal eind mei). Zet ze ongeveer 30 cm uit elkaar en geef voldoende water. Overweeg een tunnelkas of afdekfolie te gebruiken om de temperatuur te verhogen, aangezien zoete aardappelen van warmte houden.

Stap 5: verzorgen en onderhouden

Zoete aardappelen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Houd het onkruid weg en overweeg mulch om vocht vast te houden. Extra voeding met biologische mest kan de groei bevorderen en een grotere oogst opleveren.

Stap 6: oogsten

Na vier tot vijf maanden, wanneer de bladeren beginnen te vergelen, zijn de zoete aardappelen klaar om geoogst te worden. Meestal is dit net voor de eerste vorst, in oktober of november. Graaf ze voorzichtig op en laat ze een paar dagen drogen om de smaak te verbeteren. Wil je de smaak nog verder ontwikkelen? Bewaar de geoogste aardappelen een paar weken op een warme plek, zodat de suikers zich verder ontwikkelen.

Tip!
Niet alleen de knollen zijn eetbaar, ook de jonge blaadjes kunnen als spinazie worden bereid. Pluk hier en daar wat blaadjes om bij spinazie te serveren of maak er deze heerlijke salade van!

Extra tips voor een succesvolle teelt

  • Zoete aardappelen kweken in potten: heb je weinig ruimte? Je kunt zoete aardappelen ook in grote potten of zakken kweken.
  • Combinatieteelt: zoete aardappelen groeien goed samen met bonen en maïs, wat kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit.
  • Bewaren en verwerken: zoete aardappelen kunnen maandenlang worden bewaard op een koele, donkere plek. Je kunt ze gebruiken in recepten zoals gekruide wortelgroentesoep, frietjes, groentechips of stamppot.
admin

View Comments

  • Ik heb dit voorjaar 2 stekken van zoete aardappelen gepoot die geschikt zouden zijn voor ons klimaat. de planten groeien boen de grond fantastisch met meters lange uitlopers. waar kan ik in oktober de knollen verwachten? dicht bij de geplante stek of ook verder van de stek af?

  • Wie heeft ervaring met zoete aardappelen in de kas? Ik heb 3 soorten als plantjes gekocht (nu nog zo'n 15 cm) en deze in de kas geplant. Gaat dat goed?

  • Ik heb de zoete aardappel gestekt en in Mei buiten in de tuin gepoot ,wel 30 stekken.
    Eind september de eerste 2 planten gerooid opbrengst 2 kg knollen geweldig

  • Te laat met het antwoord natuurlijk, maar toch nog wat info hierover.
    De beste knollen ontstaan aan de wortels van de geplante stek. Aan de ranken kunnen in principe ook knollen ontstaan, maar die zijn ongewenst...ze gaan ten kostte van de eerder genoemde grotere knollen. Het ontstaan van de inferieure knollen kan je tegengaan door de ranken af en toe van plek te verzetten. Arbeidsintensief als je een grote aanplant hebt, anders moet het wel lukken.

  • Begin mei in koude bak 1 bataatstek geplant, meters lange uitlopers met blad (net als bij courgette/pompen) vandaag 11 nov meer dan tien kilo bataat gerooid :) en vanavond vega bataat burger gegeten, heerlijk!

    • Superleuk, jouw resultaat. Ik zette enkele stekken in de grond vorig jaar ergens oktober? Ik had een witte bataat liggen en die leek me echt niet smakelijk. Erg dik ook. Beetje te hard eigenlijk. Gekocht bij een Afrikaanse dame. Er kwam niets van in huis: ik stak er even wat uit de grond maar er was daaronder niets verandert. Ik verzorgde deze test verder zoals alle andere groenten. Sinds een maand, dit jaar dus, kwam het loof eraan te pas; Ik durf de bataat niet goed uitsteken ... wanneer best aub? Het loof lijkt op het loof van aardappels eigenlijk. Het is nog groen.

      • Hoi, ik wil graag zoete aardappel planten , maar hoe kom je aan de plantjes/stekken? Kun je die zelf maken zoete aardappels die ik koop in de winkel, maar en hoe dan? Wie kan mij adviseren?

        • De stekken kun je online bestellen bij zaadhandel Van der Wal, worden eind mei/begin juni geleverd

  • Ik heb een halve zoete aardappel in een glas water gezet, de wortels met blad die eruit komen afgeknipt en in een glas water gezet. Toen er genoeg wortels aanzaten in de grond gezet. Nu maar wachten.

  • Ik las in een reactie het volgende;
    De beste knollen ontstaan aan de wortels van de geplante stek. Aan de ranken kunnen in principe ook knollen ontstaan, maar die zijn ongewenst…ze gaan ten kostte van de eerder genoemde grotere knollen. Het ontstaan van de inferieure knollen kan je tegengaan door de ranken af en toe van plek te verzetten. Arbeidsintensief als je een grote aanplant hebt, anders moet het wel lukken.
    Ik heb meters lange uitlopers, mijn vraag is nu; kan ik die ranken ook afknippen om de inferieure knolletjes te vermijden?

Share
Published by
admin
Tags: kweken

Recent Posts

Creëer een vogelparadijs in je tuin met de design vogelhuisjes en vogelvoederhuizen van Heeej.nl!

Vogels brengen leven in je tuin. Hun vrolijke gezang en bedrijvigheid maken elke buitenruimte gezelliger.…

2 dagen ago

Haal de natuur in huis: 7 tips voor biophilic design

We zijn bewuster geworden van de sfeer in onze leefomgeving, maar ook van het belang…

6 dagen ago

QUIZ: Welke tuinplant past bij jouw persoonlijkheid?

Tuinen zijn er in allerlei vormen en maten, net als mensen! In deze quiz ontdek…

6 dagen ago

Tuintips voor april

Niet alleen je huis knapt op van een voorjaarsschoonmaak, ook je tuin kan er wel…

7 dagen ago

10 tips voor de voorjaarsschoonmaak

Wanneer de zonnestralen op een mooie lentedag door de ramen naar binnenvallen, zie je ineens…

1 week ago