IJsjes eten is altijd een feest! Vooral als het buiten lekker warm is. Zelf ijsjes maken is niet moeilijk en ook nog eens extra lekker.

Zoveel keus

Pakten we vroeger in de supermarkt een bak aardbeienijs of een doos waterijsjes-op-een-stokje uit het vriesvak, tegenwoordig kan zomaar de twijfel toeslaan terwijl je in de grote winkelvrieskist staart. Roomijs in alle mogelijke smaken, fruitig sorbetijs, grote ijstaarten, subtiele ijsgebakjes… En niet te vergeten: het vegan ijs, zonder dierlijke ingrediënten, en het biologische ‘ijs van de boer’. Vooral die laatste twee worden steeds populairder en vind je niet alleen in de supermarkt, maar ook op foodtruck festivals en – de laatste – bij de boer zelf.

Ondanks dat de keus enorm is, blijft het natuurlijk leuk om zelf te experimenteren in de keuken. Zelf ijsjes maken is een leuke bezigheid. Zo kun je je eigen smaak creëren, al dan niet kiezen voor biologisch én bepaal je zelf hoe zoet jouw ijs wordt. We hebben wel een paar tips voor het lekkerste ijs. Gebruik bijvoorbeeld liefst altijd volle (biologische) melk of yoghurt; hoe hoger het gehalte aan melkvet hoe romiger het ijs wordt.

Zelf ijsjes maken met vers fruit

Wil je je ijs een fruitsmaak geven, neem dan vers fruit en kies ook het beste fruit. Dus liever langzaam door de zon gerijpte aardbeien met veel vruchtvlees en weinig water boven kasaardbeien. En citroenijs wordt veel lekkerder als je de citroenen zelf perst. En wat te denken van zelf geschaafde chocolade door je vanille-ijs?

Anderen lezen ook:  Recept chrysanten cheesecake

Om je te inspireren delen we hieronder heerlijke recepten voor zelfgemaakt ijs van fruit.

Benodigdheden voor 6 ijsjes:

  • vormpjes en stokjes
  • circa 250 – 300 g (volle) yoghurt of sap
  • circa 250 – 300 g fruit
  • eventueel 2 el (poeder)suiker, stevia of maak de ijsjes zoet door gepureerde banaan toe te voegen
    diepvries

Tip: Griekse yoghurt doet het heel goed in deze ijsjes!

bosbessen-ijsjes

1. Bosbessen-yoghurtijsjes maken

Meng de yoghurt en de bosbessen door elkaar in een grote kom. Houd de bosbessen heel of pureer alles in een blender/keukenmachine tot een massa; het is net wat je lekker vindt. Wij hebben een aantal bosbessen heel gelaten. Giet het mengsel vervolgens in de vormpjes, steek het stokje erin en zet ze minimaal 4 uur in de diepvries. Wil je laagjes? Schenk dan eerst de yoghurt in de vormpjes en daarna het mengsel met bosbessen.

aardbeienijsjes---shutterst

2. Aardbeien-waterijsjes maken

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en doe daarna ze samen met het water en de suiker in de blender. Eventueel kun je wat water vervangen door vruchtensap. Pureer het tot een gladde massa. En vul de ijsvormpjes met het mengsel. Steek de stokjes in de vormpjes en zet dan minimaal 4 uur in de diepvries.

kiwi-ijsje---shutterstock_4

3. Kiwi-waterijsjes maken

Schil de kiwi’s en snijd ze in plakjes. Doe eerst twee schijfjes kiwi in een vormpje en giet er water of (een mengsel van) perensap of andere vruchtensap overheen. Natuurlijk kun je het water ook vervangen door yoghurt, het is maar net wat je lekker vindt. Voeg eventueel suiker toe en steek de stokjes in de ‘ijsjes’. Zet ze minimaal 4 uur in de diepvries.

Anderen lezen ook:  Recept citroentaart

frambozenijsjes

4. Frambozen-yoghurtijsjes maken

Dit is echt een geweldige combinatie en je kan eenvoudig deze ijsjes maken! De bijzondere smaak van de frambozen doet het goed in combinatie met de volle, zachte yoghurt. Meng de frambozen met de yoghurt en eventueel de suiker in een grote kom. Pureer de frambozen eventueel. Doe dan de stokjes erin en zet de ijsjes minimaal 4 uur in de diepvries.

chocolade koffieijsjes

5. Chocolade-koffie-ijsjes

Dit is eigenlijk een soort ijskoffie op een stokje: lekker! Doe eerst wat koffiebonen in de vormpjes. Meng de yoghurt met een scheutje chocoladesaus in een kom en voeg daarna eventueel karamelsaus naar smaak toe. Natuurlijk kun je ook kant-en-klare chocoladevla of -yoghurt gebruiken.

ijsklontjes met fruit

6. Vrolijke ijsklontjes!

Naast ijsjes maken kun je ook ijsklontjes eenvoudig zelf maken. Zien deze ijsklontjes er niet supervrolijk uit? Doe wat frambozen en de bloempjes van komkommerkruid in een ijsblokjesvorm. Giet er vervolgens water overheen en laat ze een nacht in de diepvries staan.

Ook lekker: water met fruit en kruiden 

water met fruit

Of wat dacht je van deze eenvoudige, maar lekkere ijsjes:

watermeloen ijsjes

Of lees hier wat tips om al deze heerlijke vruchten zelf te kweken in jouw eigen tuin!

De links naar Bol.com in dit artikel zijn affiliate links.