Creatief koppel Jiska Hartog en Michiel Henneman woonde overal en nergens: van Londen tot Lapland. Totdat ze zeven jaar geleden verliefd werden op een zestiende-eeuws Rijksmonument in het Gelderse Buren. Dankzij hun vele contacten in de kunst- en designwereld hebben ze een eigenzinnig interieur kunnen creëren.

Michiel en Jiska zagen het te koop-bordje op het Rijksmonument en werden op slag verliefd. Op de uitstraling van het oude huis uit de zestiende eeuw, maar ook op de ligging tegenover de kerk in een schilderachtig, knus straatje. Daarnaast bleek de ruimte perfect voor het koppel, dat een eigen atelier heeft. Met studio Hartog & Henneman en Studio Kleinood richten Jiska en Michiel zich op sieraadontwerp.

Michiel: “Het huis bleek heel geschikt om boven met onze dochter Silke te wonen en beneden samen in ons atelier te werken. Hoewel het een Rijksmonument is en we aan de buitenzijde geen ingrijpende veranderingen mochten doorvoeren, konden we binnen wel verbouwen wat we wilden.”

Eigenzinnig interieur

Zelf gebouwd en gemaakt

Het huis bleek constructief in goede staat en na het vernieuwen van de dakgoten en voegen was daarom al snel het interieur aan de beurt. In de loop der jaren pakte het stel eigenhandig kamer voor kamer aan. Bijna alles is zelfgebouwd of gemaakt. Daarbij werden zoveel mogelijk materialen uit de omgeving gebruikt. Op die manier creëerden ze hun eigenzinnig interieur.

“We hebben ons het huis eigen gemaakt door erin te leven. Zo merkten we waar het fijn zou zijn om te koken, om te slapen en te leven. Naast ons werk waren we zo continu bezig met een project. We zijn echte makers. Handigheid zit in ons bloed, omdat we dagelijks sieraden en kunst maken. In de vrije uurtjes bleven we klussen aan de keuken, de vloeren, de badkamer en plafonds: noem het maar op. Daardoor is het echt ons huis geworden.”

Anderen lezen ook:  Hoe verzorg je een luchtplantje?

Eigenzinnig interieur

Mooi van lelijkheid

Het stel heeft beiden hetzelfde gevoel voor design. “We houden van gekke dingen. Voor ons geen standaard meubels”, lacht Jiska. Het resultaat is een kleurrijk, eigenzinnig interieur, maar wel met een grotendeels lichte basis. “In de loop der jaren kozen we steeds stukken uit die we bij het huis vinden passen. Veel items hebben we via collega’s en vrienden uit de designwereld aangekocht. Het zijn spullen die je niet in de eerste de beste woonwinkel vindt.” Een goed voorbeeld is de zelf gemaakte bronzen banaan aan een touwtje die fungeert als lampje in de slaapkamer. “Het bed is van de Nederlandse ontwerper Maarten Baas; Michiel heeft een aantal jaar bij hem gewerkt”, vertelt Jiska.

Ook de bank in de woonkamer is op zijn zachts gezegd ‘apart’. Michiel lacht: “Deze is mooi van lelijkheid! Deze Ploum-bank, ontworpen door de Bouroullec Brothers, zagen we staan en vonden we oerlelijk. Maar toen we erin gingen zitten, zat ‘ie zó lekker dat we er toch voor zijn gegaan. We hebben daar trouwens echt een tijdje voor gespaard, en zijn er nu heel blij mee.” Dit soort designitems wordt gecombineerd met eigen stukken als de panter-salontafel, uitgevoerd in perzikkleur. Jiska: “Dat is ook zo’n grapje van onszelf. Ik kwam een plastic dier tegen en het leek me leuk om er een tafeltje van te maken. Het is een goed voorbeeld van onze visie dat een interieur vooral niet te serieus hoeft te zijn.”

Eigenzinnig interieur

Eigenzinnig interieur tot aan de keuken

Het eigenzinnig interieur trok het stel ook door naar de keuken. Ze kozen de onalledaagse kleur mintgroen. “Het is in basis een IKEA-keuken, maar dan wel met frontjes die een meubelmaker voor ons heeft gemaakt. Daardoor is het geen standaard keuken. En de kleur groen vonden we op een oud meubeltje. Het leek ons wel passend bij het huis. Het is een beetje een ouderwetse kleur en het geeft mooi contrast met de felle kleuren.”

Anderen lezen ook:  Borduurpatroon Het meisje met de earpod

Na jaren klussen is het stel momenteel wel even ‘uit-geklust’. “Je moet ook niet te veel achter elkaar willen doen. Vooral op de vloer boven hebben we ons zó verkeken. Het is een visgraatvloer en elk stukje moet je met de hand op z’n plek leggen. De vloer golfde ook meer dan we dachten, dus die moesten we eerst nog eens vlak krijgen. Eigenlijk hadden we ons verkeken op de hoeveelheid werk, maar nu hij ligt zijn we er wel blij mee.”

Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Foto’s: Henny van Belkom

Lees het complete interview met Jiska en Michiel in LandIdee maart-april 2021. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.