Drinkwater is een mooi en waardevol product. Maar ook iets waar we zorgvuldig mee om kunnen én moeten gaan. Zowel in en om het huis kun je flink besparen op drinkwater. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het gratis, en vaak in overvloed beschikbare, regenwater. Zo kun je water besparen:

Waarom water besparen?

Waarom is water besparen zo belangrijk? Deze vraag leggen we neer bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar men dagelijks bezig is met het water in ons land. Het Ministerie geeft aan dat het heel belangrijk is om zorgvuldig met water om te gaan. “Als gevolg van klimaatverandering krijgen we te maken met extremer weer: hevigere buien, langere periodes van droogte en hitte. De Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen houden hier rekening mee bij het maken van hun beleid en plannen, bijvoorbeeld bij het onderhoud en vernieuwen van dijken, zodat Nederland beter bestand wordt tegen klimaatverandering. Maar daarmee komen we er niet, want in stedelijk gebied is ongeveer 60 procent van het grondoppervlak privéterrein. Het helpt dus als mensen hier zelf wat doen, zoals het klimaatbestendig inrichten van hun tuin. Bijvoorbeeld door zo veel mogelijk tegels eruit te halen, zodat water sneller wordt afgevoerd als het hard regent, en water beter wordt vasthouden in doge periodes. Vandaar de campagne: ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’.”

Subsidies

Om de Nederlandse burger te stimuleren om hun leefomgeving klimaatbestendig te maken, bieden gemeenten, provincies en waterschappen verschillende subsidies aan. Zo kun je subsidie krijgen voor het verwijderen van tegels uit je tuin of voor een groen dak. De subsidiewijzer van Milieu Centraal laat zien welke mogelijkheden er voor jou zijn. Daarnaast is er bij eerder genoemde campagne ook een heus NK georganiseerd, namelijk het NK Tegelwippen. Tijdens dit kampioenschap dagen gemeenten elkaar uit om zo veel mogelijk tegels te verruilen voor groen. Op deze en andere manieren probeert de overheid een groener en bewuster leefklimaat te stimuleren.

Anderen lezen ook:  Cyclamen in mooie voorjaarsschikkingen

Water besparen: Tips van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • In een groene tuin werkt de bodem als een spons, die water opneemt bij regen en water levert in tijden van droogte.
  • Koppel je regenpijp af en plaats een regenton. Zo leg je je eigen reservoir aan om planten in de tuin water te geven als het droog is.
  • Tegels eruit, planten er in: hoe meer groen in de tuin, hoe beter het water kan wegzakken in de bodem
  • Een vijver zorgt voor opslag van regenwater, gebruik een vijver als overloop voor de regenton. Ook met een groen dak vang je regenwater op.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 02 2021.