Duurzaam Wonen

10 tips voor een duurzamere inrichting

Een huis inrichten is leuk! Vooral als je het over ver- en nieuwbouw hebt, is het vaak het laatste stadium waar reikhalzend naar uitgekeken wordt. Maar ook als je een bestaand huis hebt gekocht, is het leuk om er je eigen plekje van te maken middels het interieur. Tijdens het kiezen van je meubels en decoraties kun je ook letten op het milieu door te kiezen voor een duurzamere inrichting. Maar waar begin je? Machteld Rijnten van The Substitute geeft 10 tips!

Tip 1 Groene verf in alle kleuren

Kies voor je duurzamere inrichting verf zonder gifstoffen, denk aan verf van kalk of gips. Of ga voor leem. Leem is een natuurproduct wat ademt en de vochthuishouding van je kamers reguleert. Natuurverfwebshop is gespecialiseerd in natuurlijke leem, verf of behang. Ook Ecocoatings is een fabrikanten die gespecialiseerd is in duurzame verf.

Tip 2 Vloer zonder ecologische voetafdruk

Na de muren, zijn vloeren onmisbaar in je huis! Er is qua duurzamere inrichting nog veel te winnen op dit gebied, maar er zijn enkele bedrijven die bekend staan om hun duurzame vloeren:  Moso Bamboo heeft een groot assortiment aan bamboevloeren, Leoxx heeft duurzame vloeren van zowel kurk, herbruikbare oude houten vloerdelen, maar ook pvc en tapijt en ook Desso Tarket is een specialist op het gebied van duurzame vloeren. Daarnaast staat PUUR! & Duurzaam bekend om hun duurzame vloeren (tapijt, pvc en gietvloeren). Vooral de duurzame gietvloer met natuurlijke pigmenten is uniek.

Tip 3 Hergebruik de keuken

Kijk goed naar je keuken, vind je deze in zijn geheel niet mooi, of vind je alleen de frontjes niet mooi? Op heel veel plekken kun je keukenfrontjes kopen of laten maken. Dit geldt ook voor een nieuw aanrechtblad. Let wel op, in natuurstenen bladen uit India zit nog erg veel kinder- en slavenarbeid. Koak maakt keukenfrontjes van Nederlands hout, maar ook van bamboe.

Tip 4 Gordijnen

Gordijnen gemaakt van hennep, linnen, biologisch en fairtrade biologisch katoen zijn heel duurzame stoffen als het om raambekleding gaat. Ook Tencel is een zeer duurzame stof. En A House of Happiness maakt gordijnen van gerecyclede PET flessen, tegelijk verduisterend en isolerend.

Tip 5 Lekker slapen

Geen kunstmatige stoffen meer in je slaapkamer? Ga voor een bed van het Zweedse beddenmerk Ecolife Beds of voor bedden van de Nederlandse beddenwinkel Lavital. De bedden zijn gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Ben je op zoek naar duurzaam beddengoed? Kijk dan eens bij Yumeko of Kayori.

Tip 6 Hout is een ideaal product voor een duurzamere inrichting

Hout is een mooi natuurproduct voor een duurzamere inrichting. Maar je kunt ook hergebruikt hout gebruiken, dat is nog veel duurzamer. Wil je een wandplank, boomhut of bureau maken? Kijk eerst eens bij Buurman Utrecht of Rotterdam. Of kies voor hout van gekapte stadsbomen van Stadshout of Hout van je Stad.

Tip 7 Vegan leer

Er wordt tegenwoordig veel geïnnoveerd met fruit-leer. Zo is er al cactus- en ananasleer. Home of Treasures experimenteert met deze nieuwe materialen.

Tip 8 Groen groen

Planten zijn vaak allesbehalve duurzaam en zitten vol bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar de biologische planten van Sprinklr kun je met een gerust hart in huis nemen. Ook voor de tuin hebben ze een biologische assortiment planten.

Tip 9 Voor de heb

Kun je het niet laten en ben je dol op accessoires? Ga dan eens langs de kringloop, hier kun je de leukste vintage accessoires scoren! Of zoek op Upcycle: producten gemaakt van ‘afval’. Zooi maakt bijvoorbeeld mooie woonaccessoires van restmaterialen.

Tip 10 Koop lokaal en…

Vraag en kijk waar de producten van gemaakt zijn en waar ze vandaan komen. Let op de keurmerken en kies zoveel mogelijk voor producten die in Nederland gemaakt zijn. Komt het product niet uit Nederland en kun je geen fair trade label ontdekken? Onderzoek dan waar en door wie het is gemaakt en hoe het hiernaartoe is vervoerd. Het maakt verschil als het met veel andere producten tegelijk vervoerd wordt of enkel wordt ingevlogen. Ook het soort vervoer, per vliegtuig, boot, trein of vrachtwagen maakt verschil.

Over The Subtitue

Machteld is samen met Marieke Kamphuis oprichter van The Substitute, een online platform voor duurzame merken, makers en professionals met als doel het versnellen van de duurzaamheidstransitie in de interieur- en verbouwsector. Het idee voor The Substitute ontstond onder andere doordat Machteld zelf voor de uitdaging stond om haar huis duurzaam in te richten.

The Substitute wil niet alleen aandacht voor het probleem van Fast Furniture, maar biedt met haar platform ook handelingsperspectief. Ook heeft zij een tool ontwikkeld die de meest logische en duurzame route aangeeft bij de inrichting van een huis; de Save, Use, Buy (SUB) methode. Kijk voor meer informatie over de SUB methode en The Substitute op www.thesubstitute.nl.

 

Dit artikel is een bewerkte versie van het artikel dat eerder verschenen is in Groener Wonen 03 2021.

Redactie

View Comments

Share
Published by
Redactie

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

2 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

3 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

3 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

3 weken ago