Let jij bij het inrichten van je woning al op het milieu? Door een duurzaam interieur te creëren kun je een steentje bijdragen tegen de klimaatverandering. We geven je graag tips waar je op kan letten.
Duurzame meubels
De laatste jaren zijn meubels steeds trendgevoeliger geworden. Waar vroeger een meubelstuk bijna levenslang meeging, zijn de meubels tegenwoordig van mindere kwaliteit. Daarnaast willen we als consument ook graag af en toe ons interieur volledig veranderen. Het is daarom goed om milieubewuste keuzes te maken. Kijk bijvoorbeeld als eerste in de tweedehands winkels of websites als Marktplaats voor een nieuw meubelstuk in je duurzaam interieur. Met een kleine touch up kun je veel meubels er weer modern en als nieuw uit laten zien.
Wil je liever iets nieuws kopen? Ga dan in de basis voor zoveel mogelijk tijdloze stukken. Met leuke woonaccessoires van een milieubewust merk kun je toch een eigen stijl creëren zonder dat je steeds alle meubels hoeft te vervangen. Zo creëer je eenvoudig een nieuw en duurzaam interieur.
Gooi niet zomaar iets weg
Jaarlijks wordt alleen al in de EU ruim 10 miljoen ton meubilair afgedankt. Gooi meubels en decoratiestukken waar je op uitgekeken bent niet zomaar in de afvalbak. Breng spullen die er nog goed uitzien naar de kringloopwinkel of verkoop ze op tweedehands websites. Is het meubelstuk echt niet meer te gebruiken? Breng het dan naar de milieustraat om te recyclen of probeer het zelf te upcyclen. Van oude theekopjes kun je bijvoorbeeld een leuke vogelvoederhanger maken.
Sfeervolle kaarsen
Kaarsen zorgen niet alleen voor sfeer maar ook voor warmte. Zeker in kleine ruimten kan een opgestoken kaars een verschil maken. Helaas zijn niet alle kaarsen duurzaam, maar er zijn genoeg ecologische waxinelichtjes en geurkaarsen te vinden.
Zonlicht in huis
Genoeg zonlicht in huis geeft je niet alleen figuurlijk meer energie, maar het kan ook helpen je huis wat warmer te maken. Houd je gordijnen in de herfst en winter overdag lekker open zodat het zonlicht erdoor kan. In de zomer houd je ze daarentegen juist zoveel mogelijk dicht om je huis koel te houden. Net als isolatie is zonwering belangrijk voor een koele woning. Milieu Centraal meldt zelfs dat de combinatie van zonwering en HR++ glas je helpt om tot wel 80% van de warmte buiten te houden. HR++ glas helpt je daarnaast ook in de winter de warmte juist binnen te houden.
Mooie én functionele lampen
Wist je dat verlichting verantwoordelijk is voor zo’n 15 procent van ons energieverbruik? In een duurzaam interieur is het daarom slim om milieuvriendelijke lampen te kiezen. Met behulp van slimme lampen die je via een app kan bedienen kun je ervoor zorgen dat je lampen nooit onnodig aan staan. Als je van huis gaat en vergeten bent de lamp in je keuken uit te doen, kun je die eenvoudig via de app alsnog uitzetten. Daarnaast hebben veel lampen ook een dimfunctie waardoor je energie kan besparen.
In ruimtes waar je niet zo vaak komt, kun je eventueel een bewegingssensor plaatsen. Die zorgt ervoor dat de lamp automatisch aan gaat als je in de ruimte bent en ook weer uitgaat als je de ruimte verlaat. Meer weten? Lees ook: Bespaartips energie: zo kun je op verlichting besparen.
Let op de indeling van je duurzaam interieur
Je denkt er wellicht niet aan, maar ook bij het neerzetten van je meubels kun je milieubewuste keuzes maken. In een duurzaam interieur zet je bijvoorbeeld nooit je bank recht voor de verwarming. Dat klinkt misschien lekker warm, maar zo houdt je bank de warme lucht tegen en zal de rest van je woning minder snel opwarmen.
Een vloerkleed of tapijt kan daarnaast helpen om warmteverlies via je vloer tegen te gaan. Door het kleed of tapijt voelt je vloer ook gelijk een stuk warmer aan, waardoor jij het behaaglijker hebt.