Een os is een gecastreerde stier die vooral waardevol is als trekdier. Wist je dat er meer dan 1000 verschillende runderrassen zijn? Lees hieronder nog meer weetjes over de os.
Vermoedelijk wordt de os al vanaf de 6e eeuw voor Christus gebruikt in de landbouw. Na het castreren van de stier krijgt het beest een rustiger karakter, wat hem goed bruikbaar maakt als werkdier. Vaak worden er twee ossen voor een ploeg of kar gespannen. Tegenwoordig zie je ze vaak op het platteland van Azië en Zuid-Amerika.
De stieren zijn soms pas twee weken oud als ze gecastreerd worden. Daardoor produceren zij minder testosteron dan niet-gecastreerde stieren. Ze groeien langzamer, maar zijn uiteindelijk wel veel gespierder. De os wordt daarom ook wel vanwege zijn vlees gehouden.
Er bestaan meer dan 1000 verschillende runderrassen. Veel van deze rassen worden echter met uitsterven bedreigd waardoor dit aantal aan het dalen is.
Vlees van de os is wat vetter, maar daardoor ook malser dan het vlees van een stier, maar vet vlees is bij ons niet meer zo populair. Daarom wordt er vooral koeienvlees gegeten. Veel stiertjes eindigen als kalfsvlees omdat er voor volwassen stieren nauwelijks een andere bestemming is. Van een koe kun je ongeveer 3 tot 5 kilo ossenhaas snijden. Dit is het duurste en meest malse
stuk rundvlees van de koe en toch is het heel mager.
Os en ossenhaas hebben vaak niets met elkaar te maken. Meestal is het vlees dat wij bij de slager kopen afkomstig van koeien. In restaurants zal je ook wel de namen tournedos of Chateau Briand tegenkomen.
Samen met de ezel speelt hij een belangrijke rol in het kerstverhaal. De os houdt met zijn adem het kindje Jezus warm.
Vond je dit artikel interessant? Lees hier nog meer dierenweetjes.
Wist je dat een kat maar liefst twintig wervels heeft in zijn staart? En dat…
De eerste bollen in de tuin én in huis, heerlijk geurende heesters in de tuin,…
Verkouden zijn, is en blijft geen pretje. Toch zijn er een hoop natuurlijke middeltjes die…
Aardbeien kweken is een fluitje van een cent. En je hoeft er niet eens een…
De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is een heerlijke en voedzame groente die verrassend…
Zout is veel meer dan alleen smaakmaker in gerechten. Je kan ook eenvoudig schoonmaken met…