Vlierbessensap en -siroop hebben een heilzame werking, want vlierbessen bevatten verschillende geneeskrachtige stoffen en veel vitamine C. Vlierbessensap helpt daarom ook goed om verkoudheid te voorkomen. Voel je je rillerig en koud van binnen? Drink dan dagelijks een beetje van de sap of siroop.

Vlierstruik

De vlierstruik is van oudsher bij veel boerderijen te vinden. Hij overlaadt ons dan ook met gulle gaven, zoals geurige vlierbloesem en heilzame bessen.

De gewone vlier (Sambucus nigra) is een struik die veel te bieden heeft. De crèmekleurige bloemschermen zijn niet alleen mooi, je kunt ze ook frituren als je ze even door beignetbeslag haalt. Tegen de herfst hangt deze vlier vol trossen zwarte besjes. Die kun je verwerken tot heerlijke jam en gelei, inkoken tot siroop of er sap van maken door ze te stomen.

Vlierbessensap maken

Vlierbessensap

Als je het sap wat zuur vindt, meng het dan eens direct voor gebruik met appelsap. En wat als je al verkouden bent? Dan kun je vlierthee drinken, dat is een prima zweetkuurtje. Was hiervoor de bloemschermen en doe ze in een pot met kokend water. Laat de bloemschermen even trekken en haal ze er dan uit. Je kan de thee eventueel wat zoeter maken met wat honing.

Ben je al verkouden en wil je er snel vanaf komen? Bekijk dan ook deze 10 tips.

Vlierbessensiroop

Zelf vlierbessensiroop maken

Bereidingstijd: 25 minuten | Kooktijd: circa 20 minuten

Ingrediënten (voor 700 ml):

  • 500 g vlierbessen
  • 250 g suiker (naar wens meer of minder)
  • 3 el citroensap
  • Verder: Afsluitbare glazen flessen of potjes

Bereiding:

Anderen lezen ook:  Thuis fit blijven

Was de vlierbessen enkele keren zorgvuldig en verwijder de groene bessen. Laat ze met 500 ml water circa 15 minuten op een zacht vuur sudderen. Giet de bessen vervolgens in een fijne zeef of doek en pers ze uit. Breng het sap met de suiker en het citroensap opnieuw aan de kook. Spoel ondertussen de flessen of potjes met kokend water om. Giet de hete siroop erin, sluit af en laat afkoelen.

LandIdee nieuwsbrief