Vijgen oogsten uit eigen tuin? Waarom niet. Er zijn rassen die het in ons klimaat prima doen en in een lekkere warme zomer schalen vol zoete vruchten geven.
De opvallende paarse vruchten zijn een smaakmaker in veel gerechten, maar ook lekker om uit de hand te eten. Ook al groeit de vijg van oorsprong in oosterse en mediterrane streken, hij gedijt ook prima in ons klimaat op een warm en beschut plekje. Hier lees je hoe je vijgen in eigen tuin kunt kweken.
Een vroegrijpend ras als ’Brown Turkey’ of ’Brunswick’ biedt de meeste kans op succes. Pas op als je een Ficus carica aanschaft: koop je toevallig een kieskeurig neefje uit het Middellandse Zeegebied dan is de kans groot dat je er met ons weer nooit een rijpe vijg aan zult krijgen.
In een flinke kuip doet een vijg het eveneens prachtig. Het mooie gelobde blad is immers al een sieraad op zichzelf. Bovendien kun je de plant bij vorst gemakkelijk binnenhalen. Struik- en leivormen tegen een muur zijn bij strenge vorst eenvoudig met wat vliesdoek af te dekken.
Is het gelukt om je vijgen te oogsten? Verwerk ze dan in deze heerlijke recepten:
De dagen worden langer, de zon laat zich vaker zien en de natuur ontwaakt uit…
De eerste mooie dagen van het jaar zijn al geweest. Met een beetje geluk kon…
Nederland herbergt een diverse populatie roofvogels, van de sierlijke buizerd tot de snelle torenvalk. Deze…
De krokus is een van de eerste bloemen die in het voorjaar bloeit en staat…
Wist je dat een kat maar liefst twintig wervels heeft in zijn staart? En dat…
De eerste bollen in de tuin én in huis, heerlijk geurende heesters in de tuin,…
View Comments
Hoe zie je als de vijgen rijp zijn, we hebben er vele,maar weten niet wanneer ze goed zijn
Rijpe vijgen zwellen wat op en barsten aan de onderkant een klein beetje open. Ook verschijnen er soms druppels op de vijgen, dat is de zoete nectar die uit de rijpe vijg komt. Naast dat je het kunt zien, kun je het ook voelen, de rijpe vijgen zijn wat zachter. Per soort is het verschillend of ze verkleuren, de Brown Turkey wordt donkerpaars.