In de winter is het echt niet saai in de tuin! De wit-roze bloemetjes van de winterbloeier Viburnum worden in de winter alleen maar mooier.

De bloemen van verschillende soorten Viburnum, waaronder V. x burkwoodii, zijn niet bang voor een beetje vorst. De witte of zachtroze bloemetjes lijken er met een laagje rijp alleen maar mooier op te worden.

Dawn

Een van de bekendste vormen is wel V. x bodnantense ‘Dawn’. Deze heester is ontstaan in Bodnant Gardens, Noord-Wales, uit de kruising van Viburnum farreri en Viburnum grandiflorum. De bladverliezende heester begint in november al te bloeien en gaat daar tot in februari mee door. De roze, geurende bloemetjes staan in trosjes aan de kale takken. Als het gaat vriezen stopt de bloei even, maar als de temperatuur weer stijgt, gaat de bloei onvermoeibaar door.

‘Dawn’ is een van de sterkste winterbloeiers en daarmee een echte aanrader. Heb je een kleine tuin, dan heb je aan een exemplaar genoeg. Viburnum tinus kan het met onze winters wat moeilijker hebben. Zet deze altijd op een beschutte plek waar hij ‘s zomers volop zon krijgt en ’s winters is beschermd tegen vroege ochtendzon.

viburnum x bodnantense dawn

Bij vorst

Gaat het vriezen, dan zal de bloei even stilvallen, maar als het gaat dooien, komen de bloemetjes vanzelf weer terug. Viburnum x bodnantense ’Dawn’ is een van de sterkste winterbloeiers met een heerlijke geur, een aanrader voor elke tuin! In een kleine tuin is één exemplaar een aantrekkelijke blikvanger, in grotere tuinen geeft een groepje van drie een fraai accent.

Verzorging van de Viburnum

Geef ’Dawn’ een zonnige standplaats in niet te natte grond, dan mag je de rijkste bloei verwachten.

Anderen lezen ook:  6 zomerse tuintips

Deze winterbloeiende Viburnums kun je in de tuin prachtig combineren met kerstrozen (Helleborus), sneeuwklokjes (Galanthus) en andere vroege voorjaarsbloeiers.