Vieze lucht, niemand wordt er blij van. Wat de meeste mensen zich alleen niet realiseren is dat binnenlucht in 90 procent van de gevallen viezer is dan buitenlucht. Ventileren is daarom heel erg belangrijk, want slechte ventilatie kan een negatieve invloed hebben op onze gezondheid.

Gezonde lucht is goed voor je. Veel mensen weten dit wel, maar echt bewust zijn we ons er niet van. We zitten in Nederland veel binnen en de lucht binnenshuis of op scholen en kantoren is niet altijd best.

Ventilatie in huis

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Ventileren is belangrijk, maar waarom is het dan zo van belang? Elsa van der Zwan van Binnenklimaat Nederland heeft hier duidelijk antwoord op: “Het is heel belangrijk om gezonde lucht binnen te krijgen omdat het onder andere veel effect heeft op je slaap en je leefomgeving. Eigenlijk is gezonde lucht net zo belangrijk als goed sporten en gezond eten. Wanneer je voldoende ventileert, kan de vochthuishouding in je huis aangetast worden en dat heeft weer effect op schimmels, die ook weer ongezond zijn.”

“Hetzelfde geldt voor fijnstof en organische stoffen uit spuitbussen. Ventileer je niet? Dan blijven deze stoffen in huis hangen. Er komt fijnstof vrij wanneer je kookt, maar bijvoorbeeld ook wanneer je kaarsjes aansteekt in huis. Er zijn dus diverse bronnen van ongezonde stoffen en die blijven allemaal in huis hangen wanneer je onvoldoende ventileert”, legt Elsa uit.

Veel mensen denken niet (genoeg) na over ventilatie. Soms zetten mensen een ventilatiesysteem zelfs uit omdat het te veel herrie maakt. Waar mensen zich ook niet bewust van zijn, volgens Elsa, is het feit dat douchen ook een belangrijk rol speelt. “Als je doucht, is het van belang om na het douchen je ventilatie nog minstens twee uur te laten draaien.” Een andere tip die ze geeft is met een trekker langs de muren van de douche te gaan na het douchen, zodat het vocht naar beneden stroomt. “Als je dat niet doet, gaat het in de lucht hangen en dan duurt het weer langer eer het opgenomen wordt.”

Anderen lezen ook:  Duurzaam op vakantie in eigen land

Ventileren in huis

Ventilatie voorkomt ziektes

Het inademen van ongezonde stoffen of schimmels die veroorzaakt worden door te veel vocht, kan er voor zorgen dat je problemen krijgt met je gezondheid. Elsa: “Mensen kunnen van alles krijgen door slechte ventilatie. Het is een open deur, maar het gaat met name om astma en allergieën. Daarnaast kunnen mensen ook last krijgen van droge ogen, een slechtere concentratie waardoor je minder productief bent, vermoeidheid, slechte slaap en de slijmvliezen van je keel, neus en ogen kunnen geïrriteerd raken. Het probleem is dat mensen vervolgens proberen om de symptomen te bestrijden in plaats van de oorzaak.”

Corona

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) helpt ventilatie en een gezond binnenklimaat ook bij het beperken van de overdracht van luchtweginfecties, zoals corona. Het RIVM raadt daarom aan goed te ventileren en te luchten. Ook luchtreinigers kunnen eventueel aanwezige virussen of bacteriën in de lucht verminderen. Maar, met de nadruk op ‘kunnen’. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat luchtreinigers in publieke plekken of thuis de overdracht van het coronavirus voorkomen of verminderen. Luchtreinigers zijn daarom niet geschikt als alternatief op de coronamaatregelen. Het is daarom van belang je altijd aan de maatregelen te houden.

Ventilatie

Ventilatie in de winter

Wist je dat het juist ook in de winter van belang is om te zorgen voor een goede ventilatie? ’s Zomers zetten we sneller de ramen en deuren open als we thuis zijn. In de winter is het een stuk kouder en laten we liever als dicht en zetten we de verwarming aan. Daarom is een goede ventilatie in de winter juist belangrijk. Hoe tegenstrijdig het ook klikt, je bespaart juist energie door frisse buitenlucht naar binnen te halen. Het is namelijk lastiger om vochtige lucht te verwarmen dan droge lucht.

Anderen lezen ook:  Energie besparen in de zomermaanden

Dit artikel is afkomstig uit het ventilatiedossier van Groener Wonen 01 2021.