Zin om even een frisse neus te halen? Ga de tuin in, er zijn in de winter genoeg klusjes die nu de aandacht vragen. Wij geven je tuintips voor de winter!

1. Blad opruimen

Haal afgevallen blad van het gazon en van kwetsbare planten.

2. Winterstek 

Neem op vorstvrije dagen houtstek van vlinderstruik, forsythia of Viburnum. Je kunt ze vervolgens direct in potgrond steken, vochtig houden en op een lichte, koele plaats laten wortelen.

3. Kuipplanten verzorgen

Kuipplanten hebben ook in de winterberging wat verzorging nodig. Denk hierbij aan water geven (maar niet te veel!) en regelmatig controle op schadelijke insecten, die vooral in de bladoksels en aan de onderkant van de bladeren zitten.

4. Water geven

Heb je winterbloeiende struiken in potten op je terras staan, geef die dan na een periode van vorst, water. Door de vorst kunnen de kluiten namelijk behoorlijk uitdrogen.

5. Tuingereedschap en tuinmeubelen schoonmaken en opbergen

Kijk tuingereedschap en tuinmeubilair goed na. Gebroken stelen worden vervangen, botte scharen en messen geslepen, de grasmaaier krijgt een onderhoudsbeurt en kussenhoezen worden hersteld. Daarna berg je alles op een droge plaats op.

Let op: vooral benzine grasmaaiers hebben een goede onderhoudsbeurt nodig.

6. Let op de vijver!

Om te voorkomen dat het water van de vijver volledig dichtvriest, kun je een blok piepschuim op het water laten drijven. Ook grassen die in het water staan, houden, omdat ze bewegen, het oppervlak rond de standplaats van de plant ijsvrij.

7. Oogsten

In de moestuin kun je nog steeds wintergroenten oogsten; als de groente niet bevroren is. Vliesdoek beschermt tegen beschadiging door vorst en uitdroging.

Anderen lezen ook:  Zomerbollen op het terras

8. Sneeuw in de tuin

Sneeuw biedt je planten bescherming, dus laat sneeuw gerust liggen en loop niet over een besneeuwd gazon. Wordt het pak sneeuw te dik en dreigen je planten te bezwijken onder de last, schud de sneeuw er dan af.  Lees hier meer over sneeuw in de tuin.