Niet alleen je huis knapt op van een voorjaarsschoonmaak, ook je tuin kan er wel eentje gebruiken. Voordat we kunnen genieten van alle mooie bloemetjes en plantjes in onze tuin vraagt de tuin eerst wat verzorging van ons. Met deze 3 tuintips voor april heb jij de nodige klusjes zo gedaan!

Tips voor eindeloze bloei

Haal – voordat ze zaad gaan produceren – regelmatig alle uitgebloeide bloemen weg, zodat je winterviooltjes tot de zomer doorgaan met bloeien. Zien de planten er slordig uit, kort dan een paar van de langste scheuten in. Knip ze af bij de basis. Winterviooltjes zijn makkelijke planten, maar één keer per maand willen ze wel graag wat vloeibare plantenvoeding, zeker als ze in pot staan.

Tips voor een grasgroen gazon

Heeft je gazon last van voorjaarsmoeheid? Geef het dan een beetje extra aandacht en je kunt de komende maanden van een frisgroen tapijtje genieten. Als je er de vorige maand niet aan toe bent gekomen, begin je de onderhoudsbeurt met mos uitkammen (beluchten of verticuteren) en bemesten. Maai het gras ook regelmatig, daardoor zal het gras beter uitstoelen. Kale of dunne plekken in het gazon kun je doorzaaien. (De houdbaarheidsdatum van het graszaad is belangrijk, het verliest vrij snel zijn kiemkracht.) Hark de grond los, strooi er wat goede potgrond over en daarover wat graszaad. Lichtjes inharken en water geven. Het zaad kiemt vaak binnen 14 dagen.

Meer weten over het gezond houden van je gazon? Klik dan hier.

Bloemen en gazon

Tip voor de schoonmaak van je tuin

Door algen en mossen zijn tegels en klinkers na een vochtige herfst en winter meestal groen en glibberig, zeker op schaduwrijke plekjes. Probeer eens met een oud huismiddeltje van die groene aanslag af te komen. Los circa 5 eetlepels soda en 5 eetlepels zeep op in 10 liter water. Verdeel dit mengsel met een gieter over de tegels of klinkers en laat het even inwerken. Veeg het sop daarna met een harde bezem van de tegels of klinkers. Met de tuinslang wegspuiten kan ook.

Anderen lezen ook:  6 tips voor een gezond gazon

Wil je meer biodiversiteit in je tuin deze zomer? Lees er hier meer over.