Het aanleggen van elektra in de tuin heeft veel voordelen. Zo kun je hier bijvoorbeeld sfeerverlichting op aansluiten. Of gebruik het voor een nieuwe buitenkeuken! Het is echter wel belangrijk om onderzoek te doen naar wat er allemaal bij komt kijken voordat je eraan begint. Kan je wel wat hulp gebruiken? Check dan de onderstaande tips.

Wil je stroom aanleggen in de tuin, maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. In dit artikel vertellen we je hoe je je kunt voorbereiden op dit project. Zo ga je veilig én goed voorbereid aan de slag.

  • Het plan van aanpak

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je een plan maakt. Zo maak je vooraf voor jezelf scherp hoeveel stroompunten je nodig hebt, waar je de aansluitingen wil hebben en wat voor stroomsterkte deze nodig hebben.

Denk hierbij ook aan toekomstplannen. Misschien heb je nu namelijk nog niet veel stroompunten nodig, maar ben je van plan om in de toekomst een buitenkantoor of -keuken te laten bouwen. In dat geval is het handig om alvast een aantal extra aansluitingen te plaatsen en voor een hogere capaciteit te zorgen bij je stroompunten.

  • Duurzaamheid voorop

Je wil waarschijnlijk niet dat de elektra in je tuin kostbare energie opslurpen. Gelukkig zijn er duurzame oplossingen. Zo kun je buiten LED-lampen gebruiken om te besparen. Ook kun je ervoor zorgen dat je buitenverlichting aan en uit gaat met behulp van een timer of bewegingssensor, zodat je dit niet handmatig hoeft te doen en het mogelijk vergeet. Dat scheelt moeite én kosten.

Anderen lezen ook:  Stormschade: wat wordt er vergoed?

Wil je zeker weten dat je in je tuin groene energie gebruikt? Check dan hoe groen je huidige leverancier is. Misschien heb je er namelijk baat bij om een contract af te sluiten bij een andere energieleverancier. Online energiecontracten afsluiten doe je gemakkelijk met behulp van een vergelijkingssite, die verschillende voorwaarden en premies uitlicht om de beste keuze te maken.

  • Veiligheid en weersomstandigheden

Het installeren van elektra in de tuin brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Regen en sneeuw kunnen de kabels namelijk beschadigen. Grondkabels zijn extra stevig en gemaakt om verschillende weersomstandigheden te weerstaan. Leg je kabels altijd minstens 60 centimeter onder de grond: zo blijven ze ook intact als je aan het tuinieren of graven bent.

Gebruik waterdichte stopcontacten en een aardlekschakelaar voor veilige aansluitpunten. Waterdichte stopcontacten zijn beter bestand tegen vocht en regen, en een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de stroom direct wordt uitgeschakeld als er een lekkage of andere gevaarlijke situatie plaatsvindt.

Goed voorbereid aan de slag

Zelf stroompunten aanleggen in de tuin kan zeker, zolang je de juiste stappen volgt. Kies voor de juiste waterdichte materialen, houd rekening met veiligheidsmaatregelen en zorg voor een duurzame tuin. Wil je aan de slag met een groot of ingewikkeld project, of loop je tegen een probleem aan? Zorg dan altijd dat je advies opvraagt van een professional.