Peterselie is een heerlijk kruid in soepen, stoofpotten of andere gerechten zoals deze heerlijke ovenschotel met prei en aardappel. Het is handig om een potje peterselie in de keukenvensterbank te hebben, maar je kan de plant ook telen in de moestuin. Peterselie kweken is helemaal niet moeilijk en je doet het zo:
Plaats
Kies bij het planten van peterselie goed waar je het plantje plaatst, want de buren zijn erg belangrijk. Peterselie houdt namelijk niet van bieslook en tomaten. Met slasoorten gaan ze helemaal niet samen.
Tweejarige plant
Peterselie is een tweejarige plant. In het eerste jaar produceert het kruid blaadjes, maar in het tweede jaar werkt de plant vooral aan de bloemetjes. Het blad is dan minder lekker. De bloemen trekken wel bijen aan en dat is goed, laat ze dus vooral staan.
Peterselie kweken in volle grond
Als je peterselie in de volle grond kweekt, kan je de bodem al in de herfst voorbereiden door er organische mest of compost in te verwerken. Daarna is er geen bemesting meer nodig, maar wel is het belangrijk om de bodem vrij te houden van onkruid.
Voorkweken
Voorkweken doe je het beste binnen. Eind april kan je de plantjes dan in de volle grond plaatsen. De plant houdt van halfschaduw, dus zet niet in de volle zon. Op een beschutte plaats is peterselie winterhard.
Peterselie blaadjes oogsten
De blaadjes van de plant kan je het hele jaar door oogsten, maar snijd bij voorkeur alleen van de buitenkant af. Zo blijft het hart behouden en wordt de plant gestimuleerd om nieuwe takjes te laten groeien. Na het bloeien is de peterselie niet meer eetbaar.