Ook in de wintermaanden is er in de tuin genoeg te doen. Wij vertellen je wat er in januari en februari in de tuin te beleven valt.
Vogelvoer
Help de tuinvogels de winter door met een veelzijdig voedselaanbod. Voederringen, vetbollen, zaadsilo’s, vogelpindakaas en vruchten maken de koude winterdagen een stuk draaglijker voor ze. Zaadeters zoals vinken en mezen eten het liefst een mengsel van zonnebloempitten, knapperige graanvlokken, noten en zaden. Merels, lijsters en roodborstjes houden van zachte vlokken, zemelen en gedroogde vruchten.
Leuk winterklusje
Nu in de tuin niet zoveel te doen is, kun je aan de slag met leuke DIY’s. Zoals het maken van een insectenhotel, zodat je veel beestjes lokt die je kunnen helpen in de tuin, zoals bijen en zweefvliegen. Je kunt een kratje opdelen in compartimenten en deze vullen met holle bamboestengels, dennenappels, stro, gedroogde bloemen en andere natuurlijke materialen, maar ook een ‘echt’ hotel bouwen. Stapel een muurtje van bakstenen en gebroken tegels en steek de bovengenoemde materialen in de gaten tussen de stenen.
Vroeg snoeien
Kruisbessen moeten uiterlijk voor half februari gesnoeid zijn. Kruisbessen lopen namelijk vroeg uit, wat betekent dat de sapstroom ook vroeg op gang komt. Snoei altijd op vorstvrije dagen. Houd bij een volgroeide struik 6 tot 8 gesteltakken aan en zorg dat het hart van de heester open is, zodat de wind en zon straks alle ruimte hebben; de wind zorgt ervoor dat het blad snel droogt (minder schimmels) en de zon helpt de vruchten te rijpen.
Uit huis, in de tuin
Je hoeft krokussen, narcissen en andere bolgewassen die binnen hebben gestaan zeker niet weg te gooien. Dat zou ronduit zonde en verspilling zijn. Haal ze in hun geheel uit hun potjes en plant ze op een vorstvrije dag in de tuin uit. Grote kans dat ze volgend voorjaar weer tot bloei zullen komen en jij kunt genieten van de vroege kleurenpracht.
In een pot
Bij het tuincentrum of in de supermarkt zijn nu nog volop winterviolen te koop. Koop een paar potjes en plant ze in een mooie pot of bak voor op de tuintafel. Ze zorgen voor de nodige kleur en zijn bovendien niet bang van een beetje sneeuw of kou.
Vooruit denken
Wil je deze zomer genieten van geurende rozen? Nog tot en met maart is het de ideale tijd om rozen met kale wortel te planten. Dit scheelt niet alleen geld (rozen in pot zijn vaak duurder), ook zijn ze ideaal per post te verzenden en kunnen de wortels zich na aanplant vast ontwikkelen voor komend seizoen. Over aanplanten gesproken: plant ze direct na aankomst, als het niet vriest uiteraard, want de wortels mogen niet uitdrogen.
Rondje fruit
Controleer de fruitoogst in de kelder regelmatig op rotte exemplaren. Verwijder deze en verwerk ze direct in bijvoorbeeld een compote.
Gewoon laten lopen
Soms is natuurlijke gewasbescherming heel eenvoudig. Zie je loopkevers in je tuin? Vooral laten lopen! Vaak zijn ze niet alleen mooi, de meeste voeden zich ook met schadelijke insecten. De gouden schallebijter (foto) bijvoorbeeld eet vooral larven van de mei- en coloradokever. Ook bladluizen en aardrupsen behoren tot het menu van veel loopkevers. Zo dragen ze hun steentje bij aan het natuurlijk evenwicht in de tuin. Zorg daarom voor ‘rommelplekjes’ met blad, stenen of hout waar ze zich kunnen verstoppen. Er bestaan enorm veel soorten loopkevers; de meeste veroorzaken nauwelijks schade in de tuin.
Jonge aanplant
Heb je afgelopen najaar bomen, heesters of een nieuwe haag geplant? Check dan regelmatig of winterse stormen geen vat op de jonge aanplant hebben gekregen. Kijk of ze nog rechtop en diep genoeg in de grond staan en stevig aan de steunpaal vastzitten als je die hebt gebruikt.
Gladde paden
Wordt er nachtvorst voorspeld, dan staan de strooiwagens meteen paraat met zout om glijpartijen op de weg te voorkomen, maar doe dat liever niet in de tuin. Zout is schadelijk voor de plantenwortels, daarom kun je op je tuinpaden en terras beter scherp zand of fijn zaagsel strooien. Hiermee worden de paden ook stroever.