1. Snoeien voor een gezonde tuin
In september is het belangrijk om struiken en hagen te snoeien. Dit zorgt ervoor dat ze in het voorjaar weer mooi uitlopen. Struiken zoals lavendel, rozemarijn en salie kunnen nu worden teruggesnoeid. Zo blijven ze compact en gaan ze langer mee. Let er wel op dat je niet te diep snoeit, want dan kan de plant beschadigen.
Ook rozen hebben nu baat bij een lichte snoeibeurt. Verwijder dode en zwakke takken, en knip de uitgebloeide bloemen weg. Dit voorkomt ziektes en stimuleert de roos om nog een keer te bloeien. Hagen zoals beukenhagen en buxus kun je nu ook nog een laatste keer knippen voordat de winter begint.
2. Planten van voorjaarsbollen
Wil je in het voorjaar genieten van kleur in je tuin? Plant dan in september voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen, en krokussen. Kies een zonnige plek in de tuin waar de bollen zich goed kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, zodat de bollen niet gaan rotten. Plant de bollen op de juiste diepte: meestal is dit twee tot drie keer de hoogte van de bol. Als je in september plant, hebben de bollen genoeg tijd om zich te wortelen voordat de winter begint.
3. Zaden verzamelen voor volgend jaar
September is ook een goede maand om zaden te verzamelen. Veel planten, zoals papavers, goudsbloemen en zonnebloemen, hebben nu rijpe zaden. Verzamel de zaden en bewaar ze op een droge, koele plaats. In het voorjaar kun je deze zaden gebruiken om nieuwe planten te kweken. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook een leuke manier om je tuin volgend jaar weer vol bloemen te hebben.
Het verzamelen van zaden is eenvoudig. Knip de zaaddozen van de plant af en laat ze een paar dagen drogen. Verwijder vervolgens de zaden uit de doosjes en bewaar ze in papieren zakjes. Vergeet niet om de zakjes te labelen met de naam van de plant en het jaar.
4. Beschermen tegen de kou
Hoewel de kou nog ver weg lijkt, is het verstandig om in september al na te denken over het beschermen van kwetsbare planten. Planten in potten, zoals fuchsia’s en geraniums, kunnen niet goed tegen vorst. Zet ze op een beschutte plek, bijvoorbeeld in de schuur of onder een afdak. Bedek de potten met noppenfolie om de wortels te beschermen tegen de kou.
In de volle grond kun je mulch aanbrengen rond de basis van gevoelige planten. Dit helpt om de wortels te isoleren en houdt de grond warm. Gebruik bijvoorbeeld stro, bladeren of houtsnippers als mulch. Daarnaast kun je kwetsbare planten afdekken met een vliesdoek of jute om ze te beschermen tegen nachtvorst.
5. Opruimen en composteren
Een opgeruimde tuin is klaar voor de herfst. Verwijder dode planten, bladeren en onkruid. Dit helpt om ziektes en plagen te voorkomen. Gebruik het tuinafval om je eigen compost te maken. Compost is een geweldige manier om je tuin te voeden en zorgt ervoor dat je minder afval hebt. Zorg ervoor dat je een goede mix hebt van groen materiaal (zoals gras en groenteafval) en bruin materiaal (zoals takken en bladeren).
Een goede composthoop bevat ook voldoende lucht en vocht. Keer de hoop regelmatig om en zorg ervoor dat hij niet te nat of te droog wordt. Over een paar maanden heb je rijke compost die je kunt gebruiken om je tuin te bemesten.
Geniet van je tuin in september
September is een prachtige maand om in de tuin te werken. Door je tuin nu goed voor te bereiden, kun je in de herfst en winter blijven genieten van een gezonde en mooie buitenruimte. Bovendien leg je de basis voor een bloeiende tuin in het voorjaar. Dus trek je tuinhandschoenen aan en ga aan de slag!