Kerst is bij uitstek het feest dat omgeven is met tradities en symboliek. Bijna alle elementen die bij de traditionele kerst horen, hebben een symbolische betekenis.

Nog voordat deze periode Kerstmis werd genoemd, vierden mensen in vele culturen een lichtfeest tijdens de kortste dagen van het jaar. Kaarsen en vuur speelden een belangrijke rol bij de festiviteiten.

Kerstkrans

Mogelijk heeft onze kerstkrans met deze feesten te maken. De krans heeft geen begin of einde en wordt als het symbool van de eeuwigdurende liefde gezien. In de traditionele midwinterfeesten werd een brandend wiel of rad gebruikt dat weer naar de zon verwees.

In Scandinavische landen wordt op 13 december nog altijd het Luciafeest gevierd. Tijdens dit lichtfeest is het met name in Zweden traditie dat meisjes in witte kleding met een rode sjerp om en kaarsjes op het hoofd de mensen wekken en eten brengen.

kerstkrans

Christelijke traditie

De geboorte van Jezus wordt vanaf de vierde eeuw op 25 december gevierd. Of deze datum ook echt juist is, wordt betwijfeld en is eigenlijk niet echt meer na te gaan. In ieder geval zijn met kerst diverse tradities en gebruiken met elkaar verknoopt geraakt.

In het christendom begint de kerstperiode op de eerste zondag van de advent (dit jaar op 29 november). De adventsperiode duurt vier zondagen en elke zondag wordt er een kaars aangestoken. De laatste zondag voor kerst branden alle kaarsen.

kerstbrood

Kerst is overal anders

Kerst wordt in verschillende landen anders gevierd. Veel christenen gaan naar de nachtmis en met name in katholieke gezinnen is het traditie om daarna, midden in de nacht, met de hele familie aan tafel te gaan en bijvoorbeeld worstenbrood te eten.

Anderen lezen ook:  Witte kerst in Groningen

In sommige streken eten de mensen dan juist een snee kerstbrood. Deze kerststol, een gevouwen brood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker, zou verwijzen naar het ingebakerde kindje Jezus.

kerst

Tweede kerstdag

Tweede kerstdag is een interessant fenomeen. In Nederland vieren we dan nog gewoon kerst, vaak weer met een kerstdiner maar dan met de andere familie. Ooit duurde het kerstfeest zelfs vier dagen, maar dat is geleidelijk ingeperkt.

In België is tweede kerstdag onbekend; tegenwoordig komen veel Nederlanders dan shoppen omdat in België alle winkels gewoon open zijn. Die traditie zal ook wel verloren gaan, want in Nederland worden de openingstijden steeds ruimer.

In Engeland noemt men tweede kerstdag Boxing Day, een naam die niets te maken heeft met het opruimen van de dozen waar de kerstcadeautjes in gezeten hebben. De naam zou slaan op het kerstpakket dat werknemers in de middeleeuwen kregen. Tegenwoordig worden er tijdens Boxing Day vooral veel belangrijke sportwedstrijden georganiseerd.

Maak je eigen kersttradities

Kerst is een perfecte periode om ook je eigen tradities te creëren. Hang bijvoorbeeld ieder jaar kerstversieringen op die al lang in je familie zijn of vertel kerstverhalen van vroeger aan je kinderen.

kersttradites

Zijn er weinig oude spullen in je familie? Struin dan brocantemarktjes af op zoek naar iets bijzonders. Knip een nostalgische kerstkaart uit en hang de kerstfiguurtjes met een metalen knijper aan de kerstkrans. Of leg een bonte verzameling kerstballen op een mooi bord. Een kerstslinger kun je zelf maken door kleine figuurtjes aan een touw te hangen.

kerstkoekboompje

Kersttraktaties

Ook rondom de kersttraktaties kun je tradities bouwen. Bak kerstkoekjes en hang ze samen met de kinderen in de boom of besteed een middagje aan het maken van een echte kersttulband. Kaarsjes op tafel, de gordijnen dicht en de zoete geur van vers gebak in de oven… december is echt een tijd om te genieten!

Anderen lezen ook:  5x de leukste winterevenementen

Hoe vier jij kerst?