Veel beweging en een goede houding tijdens het zitten, staan en tillen zorgen voor sterke rugspieren en voorkomen rugklachten. Als je rug dan toch een keer pijn doet, helpen deze oefeningen en hulpmiddeltjes uit de natuur.
Ontspannend bad
Meng 200 g zeezout met 50 ml jojoba-olie en voeg er dan de volgende etherische oliën aan toe:
- 10 druppels tijm,
- 10 druppels lavendel,
- 5 druppels marjolein,
- 5 druppels laurier en
- 5 druppels cajeput.
Doe alles in een weckpot en schud het mengsel goed om. Gebruik voor een ontspannend bad 4 el van dit heerlijke badzout. Dat mag dagelijks en indien nodig zelfs enkele dagen na elkaar. Het zout is meerdere weken houdbaar.
Azijnwater en aardappels
Een kuur met azijnwater en aardappelkompressen kan ervoor zorgen dat spieren ontspannen en de pijn vermindert. Wrijf de rug eerst in met warm azijnwater en leg er vervolgens warme, fijngedrukte aardappels op. Dek de aardappels af met doeken, wikkel jezelf in een dikke deken en haal het kompres pas weg als de aardappels helemaal zijn afgekoeld.
Wilgenbast
Je kunt bij rugpijn natuurlijk naar pijnstillers grijpen en daar is tot op zekere hoogte ook niks mis mee, maar soms kunnen natuurlijke middelen ook werken. Zoals thee van de bast van de schietwilg. Deze werkt pijnstillend en ontstekingsremmend en vermindert gewrichtspijn. Meng de bast eventueel met andere planten zoals munt voor een lekkere smaak. Bij aanhoudende klachten of als de klachten erger worden, moet je uiteraard altijd je huisarts raadplegen.
Warme kruik en pittenkussen
Een niet te hete kruik of een verwarmd kussen met kersenpitten of granen maakt gespannen spieren losser en de rug weer soepel. Het is wel noodzakelijk om in beweging te blijven. Doe hooguit twee dagen rustig aan, daarna is beweging noodzakelijk om de rug weer sterk te krijgen. Sporten die de gewrichten ontzien, zoals zwemmen, fietsen en wandelen, zijn goed om klachten te voorkomen.
Basische voeding
Een basisch dieet is een dieet waarbij je hoofdzakelijk of alleen voedingsmiddelen eet en drinkt, die bijdragen aan een goede pH-waarde in je lichaam. Deze producten hebben een zogeheten alkalisch effect, het tegenovergestelde van verzurend. Vaak zijn deze producten rijk aan vitamine B en magnesium die zorgen voor ontspannen spieren. Start de dag bijvoorbeeld met een muesli die de rug fit houdt. Meng voor
1 portie:
- 6 el volkoren havervlokken met 1 el tarwezemelen,
- 1 el tarwekiemen,
- 1 el zonnebloempitten,
- 1 tl sesamzaad,
- 1 el cashewnoten,
- ½ banaan en
- 4 el bramen
en voeg de muesli toe aan (plantaardige) melk met calcium en magnesium.
Af en toe staan
Lang zitten of een slechte houding zorgen voor gespannen rugspieren of zelfs een blokkade in de wervels. Vooral als je een zittend beroep hebt, sluipt het er snel in: voor je het weet heb je de hele dag gezeten met af en toe een ‘wandelingetje’ naar de koffieautomaat. Een zit/sta-bureau is natuurlijk ideaal, maar als je dit niet hebt, is het goed om af en toe even van je werkplek weg te gaan. Zorg ook voor een goede bureaustoel, ook als je veel thuiswerkt.
Stijve rug
Soms is je rugpijn (gelukkig) niet chronisch, maar is het eerder stijfheid doordat je bijvoorbeeld lang in de tuin hebt gewerkt. Denk maar aan een middagje onkruid wieden! Dan zijn er eenvoudige oefeningen om de stijfheid te bestrijden. Ga op beide knieën zitten en buig zover mogelijk naar voren, met uitgestrekte armen. Of ga op je rug liggen, leg je handen in je knieholten en trek beide benen richting je borst. Houd dit 10 seconden vast en herhaal een aantal keren. Op YouTube kun je tal van oefeningen met instructiefilmpjes vinden.
Eerste hulp: dit zorgt voor snelle verlichting
Baloefeningen
Ga op de rug liggen en leg twee tennisballen links en rechts naast de wervelkolom in het midden onder de rug. Haal enkele keren diep adem en laat de ballen daarbij stapsgewijs naar boven en beneden rollen tot ze bij het bekken zijn.
Infrarood licht
Een paar minuten onder een infrarode lamp zorgt ervoor dat spieren ontspannen door de dieptewarmte van de lamp.
Goede slaaphouding
Slaap ’s nachts bij voorkeur in een embryohouding. Wie liever op de rug slaapt, kan daarbij het beste de benen helemaal gestrekt houden of een kussen onder de knieën leggen.
Lees ook: