In januari vind ieder jaar de tuinvogeltelling van de Vogelbescherming plaats. Het doel is dat zoveel mogelijk mensen vastleggen welke vogels er in hun tuin te zien zijn. Meedoen is heel makkelijk: ga een half uurtje observeren en kijk hoeveel je van welke soort ziet neerstrijken in jouw tuin. Ben je geen erg ervaren vogelspotter? Geen probleem, wij geven je wat tips om vogels te herkennen. 

1. Leer de veelvoorkomende soorten kennen

Begin met de basis. Huismussen, koolmezen, merels, en roodborstjes zijn veelvoorkomende gasten in Nederlandse tuinen. Bestudeer deze soorten online of in een vogelgids. Let op hun kleur, grootte, en gedrag. Zo kan je ze gemakkelijker spotten.

2. Gebruik een verrekijker

Nu ligt het er natuurlijk aan hoe groot je tuin is, of dat je wellicht enkel een balkon hebt waar je in de gaten houdt wie er op de railing neerstrijd, maar een verrekijker kan super handig zijn. Hiermee kan je vogels van dichtbij bekijken zonder ze te storen. Zoek een comfortabele plek in je tuin, blijf rustig zitten, en observeer. Geduld is je beste vriend.

3. Luister naar de zang en roep

Elke vogel heeft zijn unieke zang en roep. Download bijvoorbeeld een vogelapp op je telefoon en oefen alvast. Door te luisteren leer je soorten nog sneller herkennen.

4. Voer de vogels

Vogels komen af op voedsel. Gebruik verschillende voedertypes: vetbollen, zaden, en pinda’s trekken verschillende soorten aan. Let op: plaats het voer op een veilige plek, uit de buurt van katten en andere roofdieren.

5. Weet waar je moet kijken

Verschillende vogels prefereren verschillende habitats. Merels scharrelen graag op de grond, terwijl koolmezen liever in bomen en struiken vertoeven. Als je dit van te voren weet, kun je er misschien makkelijker meer spotten.

Anderen lezen ook:  Taart voor de vogels

6. Wees geduldig en geniet

Vogels kijken vereist geduld. Het kan best dat net op het moment dat jij even rustig gaat zitten om te kijken, het aantal vogels dat in jouw tuin neerstrijkt, tegenvalt. Niet elke dag zal je bijzondere soorten zien. Maar juist die rustige observatiemomenten maken de onverwachte verschijningen extra speciaal.