Komt je hond of kat graag buiten? Controleer ze dan regelmatig op teken. Heb je een teek ontdekt? Verwijder de teek dan snel en zorgvuldig. Met onze tips weet je precies hoe je snel een teek kan verwijderen.
Verwijder een teek altijd direct als je hem bij jezelf of op je hond of kat ontdekt. Hij kan namelijk drager van allerlei ziekteverwekkers zijn, waaronder een bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
Jaarlijks krijgen zo´n 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme. En wist je dat honden- en katteneigenaren 1,5x meer kans hebben op een tekenbeet? Hoe sneller je een teek dus verwijdert, hoe minder risico voor je huisdier en je hele gezin. Want honden en katten kunnen ook levende teken mee naar huis nemen.
Het is belangrijk dat teken op de juiste manier verwijderd worden. Wat tips op een rij:
Teken zijn kleine spinachtigen van enkele millimeters groot, die leven tussen grassen en struiken. Wereldwijd zijn er meer dan 850 tekensoorten, de meest voorkomende soort in onze streek is Ixodes ricinus.
Teken worden al actief bij een temperatuur boven 7 °C. Dit is dus al van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst. En bij een milde winter zelfs het hele jaar door!
Veertig procent van de tekenbeten in Nederland wordt opgelopen in de tuin. Dat blijkt uit gegevens van de website tekenradar.nl. De helft van alle tekenbeten wordt opgelopen in het bos. De meeste tekenbeten werden gemeld in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland.
Bescherm je hond of kat preventief tegen teken. De langwerkende middelen die beschikbaar zijn bij je dierenarts beschermen je huisdier eenvoudig met één behandeling voor meerdere maanden. Vraag je dierenarts om advies.
Controleer je hond iedere keer nadat jullie buiten zijn geweest. Loop hem helemaal na, ook bij de huidplooien en zijn buik. Door hun kleine formaat zie je teken namelijk snel over het hoofd. Ontdek je een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk op de juiste manier.
Gelukkig is het heel simpel om je hond preventief te beschermen. Bij je dierenarts zijn tegenwoordig langwerkende middelen tegen vlooien en teken verkrijgbaar. Met slechts één behandeling is je hond dan maandenlang beschermd.
Vraag bij je dierenarts meteen naar middelen die ook tegen vlooien werken. Want vlooien kunnen evengoed heel vervelend zijn voor je hond. Ze vermeerderen zich razendsnel en voordat je het weet, zit je hele huis onder de vlooien!
Ga voor een tekenmiddel altijd naar de dierenarts. Je dierenarts kent je hond het beste en kan je op maat adviseren. Bovendien werkt je dierenarts met middelen waarvan de veiligheid en effectiviteit goed zijn onderzocht. Zo weet je zeker dat jouw hond de juiste bescherming krijgt.
Je kat begeeft zich buiten in tuinen en allerlei bosjes. En wat dacht je van de andere katten die hij buiten tegenkomt? Je huistijger loopt net zo veel risico op teken en vlooien. Bescherm daarom ook je kat preventief met een langwerkend middel tegen deze parasieten. Vraag je dierenarts om advies.
Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…