Categories: MoestuinTuin

Tips en trucs voor het kweken van sla

Sla kweken is helemaal niet moeilijk. Door het volgen van een aantal eenvoudige tips en trucs heb je snel resultaat. Over een paar weken loop je al met een mesje door je tuin om wat verse blaadjes voor de lunch te snijden.

Juiste grond voor sla kweken

Sla houdt van vruchtbare grond. De plantjes hebben veel bladeren in verhouding tot een redelijk zwak wortelgestel en daarom moet de grond lekker los en vochtig zijn, maar zeker niet te nat. In het voor- en najaar is het belangrijk dat de sla zonnig staat, in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad.

Wanneer zaaien?

De meeste slasoorten kun je van maart tot augustus direct buiten zaaien. Wat je zaait, moet ook geoogst worden. Een slaplant die te lang blijft staan, schiet door. De plant gaat bloeien en de blaadjes sterven af. Daarom is het beter om steeds kleine beetjes tegelijk te zaaien, zodat je de oogst bij kunt houden.

Je kunt ook binnen voorzaaien, bijvoorbeeld omdat je veel slakken en vogels in de tuin hebt of omdat het buiten nog te koud is. Binnen voorzaaien kan ook omdat het buiten té warm is om sla te kweken. Als de temperatuur hoger is dan 25 °C, dan gaat het slazaad in rust en weigert het te kiemen. Dit kun je voorkomen door binnen voor te zaaien op een koele plek. Zodra de groene puntjes zichtbaar zijn, mogen de plantjes naar buiten.

Succesvol sla kweken

Laat een slaplantje nooit uitdrogen, want dan worden de bladeren taai en de bladranden bruin. Geef dus bij droogte voldoende water, liefst in de ochtend, zodat de plantjes goed kunnen opdrogen. Kropsla gaat vrij snel rotten wanneer de bladeren te lang nat blijven. In het najaar kan dit een probleem zijn bij met name ijsbergsla.

Wil je sla kweken en snel resultaat hebben? Rucola en snijsla kun je al een maand na het zaaien oogsten. De blaadjes zijn dan ongeveer tien tot vijftien centimeter groot. Snijd ze boven het groeipunt af, zodat ze opnieuw uit kunnen lopen.

Losse kroppen

Bij sla die in losse kroppen groeit (met gekarteld blad) kun je ook losse bladeren afsnijden. Neem hiervoor altijd de buitenste bladeren. De plant groeit dan gewoon door, zodat je kunt blijven oogsten. Bij echte kropsla, zoals botersla, snijd je de krop aan de voet af. Wacht hier niet te lang mee, want dan schiet de sla door. Kropsla kun je wel een paar dagen koel bewaren, maar losse blaadjes moet je meteen opeten.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Een terrasoverkapping: het hele jaar door genieten

Een terrasoverkapping is dé perfecte manier om het hele jaar door van je tuin te…

12 uur ago

Creëer een vogelparadijs in je tuin met de design vogelhuisjes en vogelvoederhuizen van Heeej.nl!

Vogels brengen leven in je tuin. Hun vrolijke gezang en bedrijvigheid maken elke buitenruimte gezelliger.…

3 dagen ago

Haal de natuur in huis: 7 tips voor biophilic design

We zijn bewuster geworden van de sfeer in onze leefomgeving, maar ook van het belang…

1 week ago

QUIZ: Welke tuinplant past bij jouw persoonlijkheid?

Tuinen zijn er in allerlei vormen en maten, net als mensen! In deze quiz ontdek…

1 week ago

Tuintips voor april

Niet alleen je huis knapt op van een voorjaarsschoonmaak, ook je tuin kan er wel…

1 week ago