Sommige wilde bloemen en kruiden kun je ook in de keuken gebruiken, zoals paardenbloemen. Al eeuwenlang wordt het blad als salade gegeten, maar ook van de bloemen kun je de lekkerste dingen maken, zoals deze siroop.
Als de lente goed inzet, kleuren bermen en weiden geel van de vrolijke paardenbloem! Veel mensen zien deze plant als onkruid, die ze liever kwijt dan rijk zijn, maar je kunt er ook heerlijke siroop van maken. Pluk de paardenbloemen wel op een schone plek, dus niet langs een drukke weg vanwege de luchtvervuiling. Snij net voor de bereiding de bloemhoofdjes van de stengel.
Breng de bloemhoofdjes in het water aan de kook en laat ze vervolgens 24 uur trekken. Zeef de bloemen en roer de suiker door het bloemenaftreksel. Voeg citroenzuur toe en laat alles op een zacht vuur inkoken. Wie wil, kan voor de smaak wat kardemon toevoegen. Vul de hete siroop in glazen potten met schroefdeksels of in flessen en sluit ze af.
Bloemblaadjes zijn in nog veel meer gerechten te verwerken. Voor de zoetekauw is dit recept voor borstplaat of deze salade met paardenbloemen misschien wel iets!
De paardenbloem is te herkennen aan zijn speelse gele kleur en bloeit voornamelijk in de maand april. Aan het eind van deze bloeiperiode verandert de bloem sterk van uiterlijk. De rijpe vruchten zien er dan uit als pluisjes, die door de wind kunnen worden meegenomen. Op die manier plant de paardenbloem zich voort.
De paardenbloem komt over heel de wereld voor en is door toedoen van de mens zo ver verspreid. Toch was het bloemetje vanaf zijn ontstaan al zeer wijd verspreid. De oorsprong van de paardenbloem ligt namelijk in zowel Azië, als in Afrika en Europa.
Vogels brengen leven in je tuin. Hun vrolijke gezang en bedrijvigheid maken elke buitenruimte gezelliger.…
We zijn bewuster geworden van de sfeer in onze leefomgeving, maar ook van het belang…
Tuinen zijn er in allerlei vormen en maten, net als mensen! In deze quiz ontdek…
Niet alleen je huis knapt op van een voorjaarsschoonmaak, ook je tuin kan er wel…
Wanneer de zonnestralen op een mooie lentedag door de ramen naar binnenvallen, zie je ineens…
View Comments
Met al dat koken van/met suiker ontstaat een (te) hoog gehalte aan HMF.
Deze is kanker verwekkend.
Zou ik toch maar niet gaan doen
HMF zit ook in brood en koekjes, in koffie en gedroogde pruimen ook, in veel hogere getallen. Het zit eigenlijk in alles wat we koken of bakken waar suiker of zetmeel in zit. Het word ook veel ingezet als voedselverbeteraar. En carcinogeniteit van HMF bij mensen is (nog?) niet aangetoond. Maar mensen die nog nooit HMF hebben genuttigd zijn zeer zeldzaam. We bereiden ons voedsel immers al 1,8 miljoen jaar op vuur. Het heeft ons uiteindelijk meer gebracht dan gekost tot op heden denk ik.