Recepten

Siroop van paardenbloemen

Sommige wilde bloemen en kruiden kun je ook in de keuken gebruiken, zoals paardenbloemen. Al eeuwenlang wordt het blad als salade gegeten, maar ook van de bloemen kun je de lekkerste dingen maken, zoals deze siroop.

Als de lente goed inzet, kleuren bermen en weiden geel van de vrolijke paardenbloem! Veel mensen zien deze plant als onkruid, die ze liever kwijt dan rijk zijn, maar je kunt er ook heerlijke siroop van maken. Pluk de paardenbloemen wel op een schone plek, dus niet langs een drukke weg vanwege de luchtvervuiling. Snij net voor de bereiding de bloemhoofdjes van de stengel.

Benodigdheden

  • 4 flinke handen paardenbloemen
  • 1 liter water
  • Een kilo rietsuiker
  • 1 eetlepel citroenzuur (of het sap van 2 onbespoten citroenen)
  • eventueel wat kardemon.

Bereiding siroop van paardenbloemen

Breng de bloemhoofdjes in het water aan de kook en laat ze vervolgens 24 uur trekken. Zeef de bloemen en roer de suiker door het bloemenaftreksel. Voeg citroenzuur toe en laat alles op een zacht vuur inkoken. Wie wil, kan voor de smaak wat kardemon toevoegen. Vul de hete siroop in glazen potten met schroefdeksels of in flessen en sluit ze af.

Bloemblaadjes zijn in nog veel meer gerechten te verwerken. Voor de zoetekauw is dit recept voor borstplaat of deze salade met paardenbloemen misschien wel iets!

Informatie paardenbloem

De paardenbloem is te herkennen aan zijn speelse gele kleur en bloeit voornamelijk in de maand april. Aan het eind van deze bloeiperiode verandert de bloem sterk van uiterlijk. De rijpe vruchten zien er dan uit als pluisjes, die door de wind kunnen worden meegenomen. Op die manier plant de paardenbloem zich voort.

De paardenbloem komt over heel de wereld voor en is door toedoen van de mens zo ver verspreid. Toch was het bloemetje vanaf zijn ontstaan al zeer wijd verspreid. De oorsprong van de paardenbloem ligt namelijk in zowel Azië, als in Afrika en Europa.

admin

View Comments

  • Met al dat koken van/met suiker ontstaat een (te) hoog gehalte aan HMF.
    Deze is kanker verwekkend.
    Zou ik toch maar niet gaan doen

    • HMF zit ook in brood en koekjes, in koffie en gedroogde pruimen ook, in veel hogere getallen. Het zit eigenlijk in alles wat we koken of bakken waar suiker of zetmeel in zit. Het word ook veel ingezet als voedselverbeteraar. En carcinogeniteit van HMF bij mensen is (nog?) niet aangetoond. Maar mensen die nog nooit HMF hebben genuttigd zijn zeer zeldzaam. We bereiden ons voedsel immers al 1,8 miljoen jaar op vuur. Het heeft ons uiteindelijk meer gebracht dan gekost tot op heden denk ik.

Share
Published by
admin

Recent Posts

Hypotheek en tuin: Match made in heaven?

Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…

4 dagen ago

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

2 weken ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

3 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

4 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

4 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

1 maand ago