Nu het groeiseizoen ten einde loopt en het blad afvalt, kun je rozen met kale wortel planten. Omdat het hele rozensortiment in principe op kale wortel beschikbaar is heb je de grootste keuze. Bovendien zijn rozen met kale wortel veel goedkoper dan rozen die je opgepot koopt!

Rozen gaan vanaf ongeveer half oktober in groeirust. Daardoor kunnen ze vanaf dat moment met ‘kale’ of ‘blote’ wortel (zonder aarde dus) per post verzonden worden. Veel rozenkwekers bieden je in deze periode, die tot circa half maart duurt, de mogelijkheid om rozen per postorder te bestellen.

De verzendkosten zijn natuurlijk veel lager dan wanneer de rozen met pot en aarde verzonden worden.

Wanneer plant je rozen met kale wortel?

De herfst en winter (van half oktober tot en met februari) is een prima planttijd voor rozen met kale wortel, zolang het maar niet vriest.

Rozen planten met kale wortel doe je zo:

  • 1. Heb je rozen met kale wortel per postorder besteld? Spoel de planten dan even onder de kraan af en stop ze terug in de verpakking als je niet direct kunt planten. Zo kun je ze tot een week koel in de garage of schuur bewaren. Je moet namelijk goed opletten dat de rozen niet uitdrogen.
  • 2. Duurt het langer voordat je plant, kuil de rozen dan tijdelijk in: bedek ze daarbij met een flinke berg aarde.
  • 3. Zet de roos voor het planten een uurtje in een emmer water.
  • 4. Graaf een royaal plantgat, maak de bodem en zijkanten wat losser.
  • 5. Doe nooit mest onderin het plantgat! Je mag eventueel wel wat goede potgrond door de grond werken.
  • 6. Het oculatiepunt (de verdikte knobbel, waar de cultivar op de onderstam is geënt) is de meest kwetsbare plek. Die moet bij het planten minstens 5 cm onder de grond komen.
  • 7. Geef je roos tot slot flink water. Geef ook de komende maand je roos elke week een halve emmer water (tenzij de grond stijf bevroren is).
  • 8. Strooi in het voorjaar wat verteerde organische mest rondom de struik, zoals koemestkorrels. Zo begint je roos goed aan zijn nieuwe groeiseizoen!
Anderen lezen ook:  Klaproos: 6 dingen die je moet weten

Ook leuk in de tuin: stokrozen!