Distels lijken weerbarstige types. Maar er zijn soorten distels, die zeker een plaatsje in de border verdienen. En bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders zijn er dol op!
En dat zou je als tuinier eigenlijk ook moeten zijn… Schoonheden als de alpenkruisdistel (Eryngium alpinum), kruisdistel (Eryngium giganteum), vederdistel (Cirsium rivulare) en kogeldistel (Echinops bannaticus en E. ritro) bloeien lang door met soms staalblauwe bloemen. Bovendien blijven de bloemen ook uitgebloeid nog lang mooi, zodat ze je tuin ook in de winter verrijken.
Distels vragen weinig verzorging en doen het prima op droge, kalkrijke grond. Wel moet de grond goed doorlatend zijn, want ze houden niet van natte voeten. Ook gedijen ze het best op een plek in de volle zon.
Verwar de sierdistels niet met onkruiden als de akkerdistel, die een stuk grond binnen korte tijd volledig kan overwoekeren. De gecultiveerde distels kunnen weliswaar forse planten worden, maar breiden zich minder sterk uit.
De mariadistel (Silybum marianum) doet het op bijna elke grond goed en is niet alleen in de siertuin maar ook in de moestuin een aanwinst. Zijn jonge bladeren kun je als spinazie bereiden, de bloembodem smaakt naar artisjok.
Zoek je een vaste plant met staalblauwe bloemhoofdjes, probeer dan eens de zeedistel (Eryngium maritimum). Zet deze distel wel in een stenige en zanderige, kalkhoudende grond die zeer goed gedraineerd moet zijn.
Wie een tuin met vochtige grond heeft, plant het best de purperkleurige cultivar ’Artropurpureum’ van de beek- of vederdistel (Cirsium rivulare). In de natuur groeit deze plant ook vlak bij de oever van een beek of waterplas. Hij bloeit maandenlang en in het voorjaar en in de herfst, als het koeler is, zijn de bloemen bijzonder intensief gekleurd. Houd er wel rekening mee, dat ook de slakken er dol op zijn. Deze slakken kun je trouwens onder andere weer tegengaan met gebroken eierschalen.
Distels zijn uitstekend geschikt om te drogen, zodat je ook in de wintermaanden van de planten kunt genieten. Knip de bloemen af als ze in volle bloei staan, liefst met lange stengel, en bind ze met een stuk raffia samen. Hang ze ondersteboven in een droge luchtige ruimte op.
Als je de bloemen niet gebruikt om te drogen, knip je ze het best pas in het voorjaar af. De stengels met de uitgebloeide distels bieden namelijk insecten en andere kleine dieren voedsel en een plek om te overwinteren, en bedekt met rijp veranderen ze in de winter in mooie fragiele kunstwerken.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…
View Comments
Gaarne verneem ik hoe je de Distel kunt vermeerderen.
Komen ze ook weer op de zelfde plaats weer op in het voorjaar.
Zijn de Distels na het eventuele uitzaaien meerderjarig?
Met vriendelijke groet, S.Geerlings, Deventer
Sierdistels zijn gewoon verkrijgbaar bij tuincentra en gespecialiseerde kwekerijen!
probeer http://www.esveld.nl eens. Tip: na de eerste bloei (half juli) tot op de grond terugsnoeien en nu al nieuwe knoppen die dus hetzelfde jaar nog gaan bloeien. Wel volle zon.
Op de beste tuiniersite in Europa: https://www.rhs.org.uk/Plants/114273/Echinops-bannaticus/Details staat over vermeerderen:
Propagate by seed sown in seed bed in mid spring. Propagate by division in spring or autumn. Propagate by root cuttings in winter.
Distels vormen wortelstokken, waaruit je die root cuttings kunt nemen.
Succes