Zweedse gehaktballetjes voor 4 personen
Zweedse gehakballetjes (Köttbullar) zijn eenvoudig zelf te maken. In plaats van het oudbakken broodje kun je ook twee sneetjes witbrood nemen dat je even in melk weekt.
Ingrediënten 1 oudbakken broodje, 5-6 el melk, ½ handvol peterselie, 1 ui, 1 knoflookteentje, 1 laurierblad, 4-5 el plantaardige olie, 500 g gemengd gehakt, 1 eidooier, 1 snufje piment, 1 snufje gemberpoeder, zout, peper (uit de molen).
Bereiding Week het broodje in de melk. Was de peterselie, schud droog en hak de blaadjes fijn. Pel de ui en het knoflookteentje, hak beide fijn en fruit ze met het laurierblad in 1 el hete olie glazig. Verwijder het laurierblad en vermeng de ui en knoflook met het goed uitgedrukte broodje, het gehakt, de eidooier, peterselie, piment, gemberpoeder, zout en peper tot een goed vormbare massa.
Vorm met natte handen kleine balletjes en bak deze langzaam – in circa 10 minuten – in 3-4 el hete olie rondom goudbruin.
* Bereidingstijd: 15 minuten * Kooktijd: 10 minuten
Lekker met aardappelpuree en spruitjes of gestoomde broccoli. Of met rijst en een compote van cranberry’s. De gehaktballetjes zijn ook zeer geschikt als borrelhapje.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…