Recepten

Zelf chocoladebrokken maken

Zien deze chocoladebrokken er niet heerlijk uit? Je maakt ze eenvoudig zelf. Decoreer de chocolade met jouw lievelingsfruit en noten. Leuk voor jezelf, maar ook om iemand cadeau te geven!

Ingrediënten chocoladebrokken

400 g witte chocolade, of een andere smaak als je niet van witte chocolade houdt
circa 60 g amandelen, 60 g pistachenoten, 60 g cranberry’s en eventueel andere noten en gedroogd fruit wat je lekker vindt.

Wat je nog meer nodig hebt:

Vierkante bakvorm van circa 20 cm of bakplaat
Wanneer je een grotere vorm of de chocolade op een bakplaat stort, worden de chocoladebrokken iets dunner.
Bakpapier
Pan
Evt marmeren plaat en paletmes (voor het temperen van de chocolade)

Zo maak je zelf chocoladebrokken

Bekleed een de bakvorm met bakpapier.
Smelt de chocolade au bain-marie.
Breng de chocolade op temperatuur, doe dit met behulp van een marmeren plaat of een pan. (zie uitleg hieronder)
Giet de getempereerde chocolade in de bakvorm.
Tik een paar keer met de vorm op het werkblad zodat de chocolade zich mooi gelijkmatig verdeeld.
Rooster eventueel de amandelen en noten.
Bestrooi de chocolade met (geroosterde) amandelen, cranberry’s, pistache noten en andere lekkere noten en gedroogd fruit.
Zet de bakvorm in de koelkast totdat de chocolade is gestold.

Chocolade temperen

Chocolade temperen betekent het op temperatuur brengen van chocolade. Hierdoor krijg je mooi glanzende chocolade die na het uitharden ‘knakt’ bij het breken.
Je kunt dit doen op de klassieke manier met een marmeren plaat, maar als je dat niet hebt kan het ook met een pan.
Stort 2/3 van de chocolade op de marmeren plaat of in een (koude) pan. Beweeg de chocolade heen en weer met een paletmes zodat de chocolade afkoelt. Houd met een thermometer de temperatuur in de gaten. Witte chocolade moet afkoelen tot 29 graden Celsius. Melkchocolade tot 30 graden Celsius en pure chocolade tot 31 graden Celsius. Doe de afgekoelde chocolade terug in de kom bij de nog warme chocolade en roer goed door. De chocolade is nu klaar voor gebruik!

Bewaar de chocolade brokken op kamertemperatuur

Dit recept is gebaseerd op het recept van Rutger Bakt, meer recepten van Rutger vind je in de kerstspecial 2018. Hij presenteert daarin zijn nieuwste boek De Koekjesbijbel.

Vorig jaar maakte wij ook zelf een chocoladeletter. Het recept hiervan vindt je in de kerstspecial 2017

lisa

Share
Published by
lisa
Tags: chocolade

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

3 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

3 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

4 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

4 weken ago