Veldsla is een van de weinige saladegroentes die wel een paar graden vorst verdraagt. Als het voorjaar nog ver weg lijkt, is dit plantje vol vitamine C en ijzer ideaal voor een smakelijke en gezonde salade.
Veldsla wordt vaak in de koude bak gekweekt, want dit plantje is bestand tegen temperaturen tot zeven graden onder nul. Als je herhaaldelijk zaait, zorgt veldsla vanaf de winter tot ver in de lente voor vitamine C. Oogst de complete rozetjes door ze van hun penworteltjes los te snijden. In een zakje of doosje in de koelkast blijven ze het langst vers.
Frisse salades met veldsla
Veldsla heeft een verfijnde, wat nootachtige smaak. Was de rozetjes en laat ze uitlekken in en vergiet. Maak je salade aan met een vinaigrette en garneer bijvoorbeeld met kerstomaatjes. Meer variaties:
▪ Veldsla met stukjes appel en uitgesneden partjes sinaasappel (zonder vlies), lekker fris.
▪ Veldsla met gehakte walnoten of geroosterde pijnboompitjes en eventueel wat uitgebakken spekjes.
▪ Veldsla met druiven en gerookte kip, heerlijk als gezonde lunch.