Recept voor 4 personen

Ingrediënten
300 g gedroogde erwten * 3 stengels bleekselderij * 3 wortels * 2 aardappelen * 2 uien * 2 teentjes knoflook * 300 g beenham aan een stuk * 1,5 l groentebouillon * 3 el boter * zout * peper uit de molen * 4 knakworsten * 2 el gehakte peterselie

Bereiding
Week de erwten 1 nacht in water. Maak de bleekselderij schoon en snijd in plakjes. Schil de wortels en aardappelen en snijd in blokjes. Pel 1 ui en de knoflookteentjes en hak ze fijn. Kook de ham in de groentebouillon in ruim 20 minuten gaar en haal hem dan uit de bouillon.

Smelt 2 el boter in een grote pan. Fruit ui, knoflook, wortels, aardappelen en selderij in de boter. Giet de geweekte erwten af, doe ze bij de overige ingrediënten in de pan en voeg de bouillon toe. Laat alles 1 uur op een zacht vuur sudderen.

Pel ondertussen de andere ui en snijd in dunne ringen. Snijd de ham in blokjes. Stamp de stoofpot tot een smeuïge massa en kruid met zout en peper. Snijd de worstjes in stukken en warm ze samen met de hamblokjes in de stoofpot op.

Smelt de resterende boter in een pan, fruit de uienringen lichtjes en roer ze samen met de peterselie door de stoofpot.

Eet smakelijk!