Spinazie is een van de eerste groenten in de border en op de markt. De groene krachtpatser opent het seizoen van de gezonde en verse gerechten. Hoe sneller de spinazie op je bord ligt, des te meer voedingstoffen er behouden blijven. De tere blaadjes banen zich al in maart een weg naar de zon. Je kunt spinazie vanaf maart in de volle grond zaaien

Voor 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 20 minuten

Ingrediënten
1 pakje filodeeg (10 vellen)
1 venkelknol
200 gram verse spinazie
1 ui (gesnipperd)
40 gram boter
200 gram feta
2 eieren
Citroensap
Zout
Versgemalen peper

Bereiding
Was de venkel en verwijder de bladstelen. Snijd de venkel in fijne reepjes en daarna in blokjes. Marineer de venkel in citroensap en dek vervolgens de schaal af.

Was de spinazie en verwijder de stelen. Smelt 20 gram boter in een koekenpan en fruit de ui. Voeg daarna de spinazie toe tot hij slinkt. Snijd de feta in stukjes. Doe de spinazie, de kleingesneden feta en de eieren bij de venkel. Meng alle ingrediënten en kruid ze met zout en peper. Voor de smaak kun je eventueel ook nog wat honing toevoegen.

Driehoekjes maken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg 10 vellen filodeeg op een werkvlak en halveer ze in de lengte zodat je 20 rechthoeken krijgt. Leg wat vulling op een hoek en vouw het deeg over de vulling zodat er een driehoek ontstaat. Vouw de rest van het deeg daar vervolgens overheen. Smelt 20 gram boter in een pan en bestrijk de spinaziedriehoekjes met de gesmolten boter. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de driehoekjes erop en schuif de plaat in het midden van de oven. Bak ze in 20 minuten goudbruin.

Meer over spinazie lees je in LandIdee lente 2012. Daar vind je nog zeven andere gerechten met spinazie:
Taart met spinazie en bacon
Hartige paastaart met spinazie en ei
Spinaziesoep met waterkers
Ravioli met spinazie
Soufflé met wilde spinazie
Spinaziesalade met warme spekreepjes
Kaastoast met spinazie en paprika