Rozenbottels zijn niet alleen heel sfeervol in de herfst. Ze zijn ook heel erg lekker én gezond! Ze zitten boordevol mineralen waaronder kalium, fosfor en ijzer. Dus, waar wacht je nog op? Zet het water maar op, het is tijd voor rozenbottelthee!

Rozenbottelthee maken is heel makkelijk, zie onderstaande stappen:

  • Pluk wat rozenbottels. Aan een handje vol heb je al genoeg voor je rozenbottelthee.
  • Leg ze op een plek waar ze goed kunnen drogen. Het best is een donkere, warme en droge plek. Houd in de gaten dat ze niet gaan schimmelen. Na ongeveer twee weken zijn ze droog genoeg.
  • Snijd ze doormidden, haal eventueel de pitjes eruit en doe ze in de blender of mix ze fijn. Eventueel kun je ze ook fijn maken met een vork.
  • Laat de fijngemalen rozenbottels nog even drogen.
  • Wanneer de gemalen rozenbottels goed droog zijn, doe je ze in een thee-ei. Laat zo lang trekken in het hete water als je lekker vindt en geniet van je heerlijke rozenbottelthee.

PAS OP: De pluisjes die aan een rozenbottel kunnen zitten, kun je beter niet opeten of gebruiken in je rozenbottelthee. Dit wordt namelijk gebruikt om jeukpoeder van te maken en kan je maag enorm irriteren.

Naast rozenbottelthee kun je ook dit maken:

Wil je extra genieten van je geplukte rozenbottels? Maak er dan ook jam van. Smeer een boterham met deze heerlijke jam en drink daarnaast een kopje van je gezette rozenbottelthee.

Heb je genoeg rozenbottels, knip dan ook wat takjes af voor op de vaas:

Anderen lezen ook:  Recepten met mierikswortel

rozenbottelthee

Of maak er een mooie krans van:

Krans van rozenbottels maken

Maar laat wel wat rozenbottels over voor de vogels. Zij hebben de vruchten in de winter hard nodig!

En wist je ook dat rozenbottels prachtig zijn voor in je tuin? Ook zeker in de winter.

Wat is een rozenbottel eigenlijk?

De rozenbottel is de vrucht van een roos. Binnenin deze bottel zitten de zaden, die noodzakelijk zijn voor de voorplanting van de roos. Afhankelijk van de soort roos kan een rozenbottel verschillende kleuren aannemen. Zo zijn er rode, oranje, paarse en zelfs zwarte rozenbottel te vinden. Ook de vorm is per rozensoort weer net even anders. Van rond tot langwerpig tot flesvormig.

LandIdee nieuwsbrief