Tijd voor taart! En wat voor een: vandaag staat er een heerlijke rodekooltaart op het menu.
Voor 1 springvorm, Ø 26 cm, circa 10 stukken
Ingrediënten
Voor het kruimeldeeg 250 g bloem, 1 snufje zout, 1 ei, 160 g boter, bloem voor het werkblad
Voor de rodekool 700 g rodekool, 1 ui, 2 el bakboter, 50 ml rode wijnazijn, 1 snufje suiker, 1 snufje kruidnagelpoeder, 1 steranijs, zout, peper uit de molen
Voor de balletjes 1 oudbakken broodje, 400 g braadworst, 1 ei, 1 tl middelscherpe mosterd, ½ tl versgehakte tijm, ½ tl versgehakte rozemarijn, zout, peper, 2 el plantaardige olie
Voor het eimengsel 5 eieren, 250 g crème fraîche, 150 ml room (minstens 30% vetgehalte), 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas, zout, peper, nootmuskaat
Verder 150 g gerookt buikspek (in blokjes)
Bereiding voor de rodekooltaart Meng de bloem met het zout op een werkblad, maak in het midden een kuiltje, breek het ei erin en verdeel de in kleine stukjes gesneden boter over het deeg. Verwerk alle ingrediënten met de handen snel tot een glad deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel hem in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden onder- en bovenwarmte. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en leg het in de ingevette springvorm. Bewaar een deel van het deeg voor de ruitjes over de taart. (Alleen als je dit graag wilt natuurlijk.) De rand moet iets boven de vorm uitsteken. Bekleed de taartbodem met op maat gesneden bakpapier, leg er bakbonen op en bak de bodem in de voorverwarmde oven 10-12 minuten ‘blind’. Haal de springvorm uit de oven, verwijder het bakpapier met de bonen en laat de bodem afkoelen.
Maak intussen de rodekool schoon, snijd hem in fijne reepjes, was hem en laat uitlekken. Pel de ui en hak fijn. Verwarm de bakboter en bak de kool en ui aan. Blus af met azijn en 100 ml water, en voeg de kruiden, het zout en de peper toe. Stoof de rodekool circa 30-40 minuten op middelhoog vuur. Bak tegelijk het spek zonder vet in een pan tot het knapperig is. Haal het uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.
Week het broodje in lauw water. Haal het vlees uit de braadworsten, meng het met het ei, de mosterd, het goed uitgeknepen broodje en de kruiden en breng het mengsel met zout en peper op smaak. Vorm kleine balletjes, bak deze in een hete pan met olie snel aan en haal ze uit de pan. Meng de eieren met de crème fraîche, room en kaas en kruid met zout, peper en nootmuskaat.
Laat de rodekool goed uitlekken, meng hem met de helft van het eimengsel en verdeel gelijkmatig over de kruimeldeegbodem. Druk de balletjes licht in de kool, bestrooi met spek en schep de rest van het eimengsel eroverheen. Rol het overgebleven deeg in kleine rolletjes en verspreid dit in een ruitvorm over de taart. Bak 25-30 minuten in de nog steeds hete oven af. Neem de taart uit de oven en laat hem wat afkoelen. Haal de taart uit de bakvorm en dien lauwwarm in stukken gesneden op.
Bereidingstijd voor de rodekooltaart: 50 minuten Rusttijd: 30 minuten
Bak- en kooktijd: 1 uur en 25 minuten
Tip: serveer de rodekooltaart met peertjes: dat zorgt voor een heerlijke frisse touch.
Eetsmakelijk!