Nog geen inspiratie voor het eten van vanavond? Maak deze heerlijke Vlaamse stoemp met spruitjes en spek! Een lekker winters gerecht, leuk geserveerd in een bakje omhuld met een blaadje sla.
Dit recept is geschikt voor 4 personen
Ingrediënten
1 kg kruimige aardappelen
125 g spekreepjes
500 g schoongemaakte en gehalveerde spruitjes
1 winterwortel julienne gesneden
60 g boter
1 l runderbouillon
nootmuskaat
peper en zout
Bereiding Vlaamse stoemp met spruitjes en spek
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken.
Zet een ruime braadpan op het vuur, laat er een klontje boter inglijden en bak de spekreepjes uit op matig vuur.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
Voeg de groenten toe aan het bakvet en bak zachtjes een minuut of 10.
Voeg bouillon en aardappelen toe en kook het gerecht in 20 minuten gaar.
Giet de stoemp af maar bewaar het kookvocht.
Stamp de stoemp grof met de resterende boter, wat versgeraspte nootmuskaat, peper en zout.
Voeg wat van het kookvocht toe om de stamppot smeuïg te maken en roer er de uitgebakken spekjes doorheen.
Serveer er rookworst, saucijsjes of een bal gehakt bij. Lekker met mosterd!
Meer lekkere recepten vind je in de special winterkeuken.