In een zonnige tuin of in een serre/kasje is het goed mogelijk om vijgen te kweken. Soms gaat dat zelfs zo goed dat de oogst behoorlijk groot kan zijn. Heb jij veel vijgen? Maak er dan eens deze heerlijke vijgenjam van! Zo geniet je het hele jaar van de heerlijke zomer.
Pluk 1 kilo verse vijgen, ‘schil’ ze een beetje en snijd ze in stukken. Laat ze in een pan met wat citroensap aan de kook komen en laat even pruttelen. Voeg geleisuiker toe, laat nog even doorkoken en schep de hete massa direct in potjes. De vijgenjam is heerlijk op brood, maar past ook prima bij een pittig kaasplankje.
Bevalt de vijgenjam? Probeer ook eens: rozenbotteljam of bramenjam! Of doe een poging je eigen vijgen te kweken.
De vijg is een van de oudste bekende vruchten ter wereld. Zo werd de vijg al rond 9000 v. Chr. verbouwd in de Jordaan-vallie in het oude Palestina. Tegenwoordig groeien vijgenbomen ook in veel mediterrane landen, zoals Frankrijk en Griekenland in Zuid-Europa. De vijg is groen-gelig of meer blauwachtig. De kern is wit-roze tot donkerrood.
Het eten van vijgen wordt steeds populairder. Je kunt overigens zowel de pitten als het vruchtvlees eten. Vijgen zijn rauw te eten, maar vaak worden ze gekonfijt of dus verwerkt in een heerlijke vijgenjam. Naast dat de vrucht erg lekker is, zijn vijgen ook nog eens erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen en vezels, zoals vitamine A (goed voor de huid) en B (goed voor de stofwisseling). Uniek aan de vijg is dat de vrucht van alle vruchten de meeste mineralen bevat, zoals calcium koper en ijzer. Dit is dan weer goed voor je botten, hart en bloedvaten.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…
View Comments
Heerlijk recept, gebruikt bij een salade met geitenkaas