Deze speculaaskoeken smaken niet alleen in december lekker, het hele jaar door is dit recept een succes!
Dit recept is geschikt voor circa 15 speculaaskoeken
Ingrediënten speculaaskoeken
85 g boter (op kamertemperatuur)
200 g bruine suiker
1 tl bakpoeder
5 g bicarbonaat of scheutje citroensap
50 g water
310 g bloem
1 tl speculaaskruiden (of koekkruiden)
Speculaasvorm
Echte speculaas maak je met een houten speculaasvorm.
Bereiding speculaaskoeken
Snijd de boter in stukjes en doe ze in een beslagkom. Mix de boter zacht.
Voeg de bruine suiker toe aan de boter en mix het nog even goed door elkaar.
Meng de bakpoeder en het bicarbonaat of citroensap met het water in een apart kommetje.
Voeg dit mengsel toe aan de boter en suiker, roer het door elkaar met een lepel.
Zeef de bloem en schep dit samen met de speculaaskruiden door het mengsel.
Kneed het geheel tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in folie of doe het in een boterhamzak en laat het een nachtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat in met boter.
Haal het deeg uit de folie en rol het uit.
Bestuif de houten speculaasvorm met wat bloem. Druk het deeg in de vorm en snijd het overtollige met een mesje weg. Klop de speculaas <het speculaasdeeg of deeg?> uit de vorm op de bakplaat.
Heb je geen speculaasvorm? Snijd er dan met een mes de gewenste vormen uit.
Leg de speculaaskoeken op de bakplaat en bak in circa 12 minuten mooi bruin.
Bicarbonaat
Bicarbonaat is net als bakpoeder een rijsmiddel. Gebruik er niet te veel van, dat zorgt voor een wrange smaak. In plaats van bicarbonaat kun je ook citroensap, appelazijn of yoghurt gebruiken.
Liever gevulde speculaas? Dat recept vind je hier!