Categories: ReceptenTaart & Cake

Recept kwetsentaart

De kwets presenteert zich in de herfst met bolle ‘wangetjes’ in een schitterend paars ‘jasje’. De steenvruchten zijn oogstrijp in september en oktober en dus ideaal om in traditionele bakrecepten te verwerken. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke kwetsentaart van de bakplaat.

Dit recept is geschikt voor 1 bakplaat (30 x 40 cm)

Ingrediënten

  • 20 g verse gist (1/2 blokje)
  • 120 g suiker
  • circa 1/5 l lauwwarme melk
  • 500 g bloem
  • 1 snufje zout
  • 1 ei
  • 75 g gesmolten boter
  • 2 kg kwetsen
  • 50 g gebroken biscuitjes (of paneermeel)
  • poedersuiker voor het bestrooien

Bereiding kwetsentaart

Los de gist en 1 el suiker in de melk op en laat het papje daarna afgedekt circa 15 minuten rusten.
Meng de helft van de bloem, het zout, het ei en 80 g suiker met het gistmengsel en de gesmolten boter.
Kneed de rest van de bloem er vervolgens geleidelijk erdoorheen.
Dek het gistdeeg af en laat het daarna ongeveer 45 minuten op een warme plaats rijzen tot het in volume bijna is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 graden circulatielucht.

Kneed het deeg weer stevig door.
Bekleed de bakplaat dan met bakpapier, rol het deeg op de plaat uit en vorm een klein randje.
Was de kwetsen en ontpit ze.
Verdeel de helften of in vieren gesneden kwetsen vervolgens dakpansgewijs over het deeg.
Bestrooi met de rest van de suiker en de biscuitbrokjes of het paneermeel.

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de taart circa 45 minuten (doe de priktest).
Haal de taart uit de oven, bestrooi hem met poedersuiker en laat hem dan nog even afkoelen.

Bereidingstijd: 50 minuten
Rusttijd:
circa 60 minuten
Baktijd:
circa 45 minuten

Info kwetsen

De kwets is een ondersoort van de pruim en schaart zich daarom onder de steenvruchten. Er zijn echter een paar duidelijke verschillen tussen de kwets en de pruim. Kwetsen zijn namelijk kleiner, langwerpig en wat minder sappig.

Zelf geplukte kwetsen maken jouw taart nog extra lekker. En bovendien zien de boompjes er prachtig uit. Probeer ook eens dit lekkere recept voor een taart met aardbeien!

admin

View Comments

Share
Published by
admin

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

2 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

3 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

3 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

4 weken ago