Korianderblad is onmisbaar in vele Indiase gerechten. Vaak wordt er geklaarde boter (ghee) gebruikt om in te bakken, maar je kunt ook olie gebruiken.
Dit recept is voor 6 personen
Ingrediënten
275 gram basmatirijst
½ tl zout
5 hele kardemompeulen
2 tot 3 kruidnagels
1 kaneelstokje
3 el ghee
3 uien, in ringen
700 g kipfilet, in blokjes
1/4 tl chilipoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1/4 tl versgemalen zwarte peper
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl geraspte gember
sap van 1 citroen
4 tomaten, in stukken
2 el korianderblad en extra om te garneren
150 ml volle yoghurt, en extra voor bij de maaltijd
1/2 tl saffraandraadjes, in 2 tl melk geweekt
Verwarm de oven voor op 200 °C.Kook de rijst 2 minuten met kardemom, zout, kruidnagels en kaneelstokje. Giet af en laat de specerijen in de rijst zitten.
Verhit de ghee in een pan en bak de gemalen specerijen kort op niet al te hoog vuur, maximaal 1 minuut totdat de kruiden gaan geuren. Bak vervolgens uien en knoflook mee tot de uien kleuren en garen, voeg de kip en gember toe en bak vijf minuten. Voeg citroensap toe.
Stort het kipmengsel in een ovenschaal. Leg de tomatenstukjes er boven op, dan het fijngesneden korianderblad en bedek met de yoghurt. Schep de rijst met de specerijen er op en besprenkel met het safraan/melkmengsel. Giet er 150 ml kokend water over, zet een deksel op de schaal of dek af met aluminiumfolie en zet een uur in de boven,
Schep het gerecht in een mooie schaal en haal de hele specerijen er uit. Knip er nog wat vers korianderblad over.
Serveer met een schaaltje volle yoghurt (als saus) en een frisse salade. Ook lekker met papadums en chutney.
Als variatie zou je een handje rozijnen met de rijst mee kunnen koken of wat geroosterde amandelen of cashewnoten over het gerecht kunnen strooien.
Eetsmakelijk!
Meer heerlijke recepten – en inspiratie vind je in het magazine LandIdee.