Je maakt deze taart met appelcompote. In combinatie met karamel en walnoten is het een echte traktatie. De blauwe bessen maken het af!

Dit recept is geschikt voor 8 personen, met een taartvorm van 26 cm doorsnee.

Ingrediënten
Voor het kruimeldeeg (pâte brisée)
250 g bloem
1 snuf zout
60 g fijne tafelsuiker
125 g boter op kamertemperatuur
1 eidooier
40 ml water

Voor de appelcompote
3 appels
1 el honing
versgeraspte gemberwortel

Voor de vulling
4 appels
100 g fijne tafelsuiker
3 el water
100 g gepelde walnoten
handje blauwe bessen

Bereiding taartbodem
Begin met het kruimeldeeg, dit moet twee uur koel weggezet worden en een kwartier voorbakken.
Zeef de bloem in een grote kom en doe het zout en de suiker erbij.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de boter er in blokjes aan toe.
Meng alles met je vingers tot het op nat zand lijkt.
Voeg de eidooier en het water beetje bij beetje toe.
Kneed alles tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg niet te lang, anders gaat de boter smelten en wordt het deeg te elastisch. Vorm een bal van het deeg en druk hem plat.
Wikkel het deeg in plasticfolie.
Zet het circa 2 uur koel weg, zodat het goed stevig wordt.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Neem het deeg uit de koelkast en bestuif het werkblad met bloem.
Rol daarop het deeg uit tot een lap van 3 mm dik.
Vet een taartvorm in en bestrooi hem met bloem.
Neem de deegplak op de deegrol en breng hem zo over naar de taartvorm.
Druk de randen goed aan en prik de bodem een paar keer in met een vork.
Het deeg kan nu de oven in. Bak het 15 minuten in de oven.
Bak het 15 minuten in de oven, tot het heel licht goud kleurt, en laat de taartbodem dan afkoelen.

Anderen lezen ook:  Klassieke appelstrudel

Beriding vulling
Schil de appels voor de compote en snijd ze in stukjes.
Kook er een compote van, samen met de honing en de gember.
Verdeel de compote over de taartbodem.
Schil de appels voor de vulling en snijd ze in plakjes.
Doe de suiker en het water in een steelpan en verwarm ze al roerend op matig vuur tot er een karamel ontstaat.
Schep op het vuur de plakjes appel goed om in de warme karamel.
Leg ze in een cirkel op de compote.
Verdeel de gepelde walnoten en de blauwe bessen over de taart.

Tip van Caroline Lebar
Strijk een beetje vloeibare kweeperengelei (in een pannetje opgewarmd) over de vruchten om ze mooi te laten glanzen.

Elke zondag heerlijk taart
Dit recept is afkomstig uit het boek Elke zondag heerlijk taart
9185315 9 Elke zondag heerlijk taart

De zondag is een uitgelezen dag om je familie op een zelfgebakken taart te trakteren. Caroline Lebar is art director bij het modehuis Karl Lagerfeld en in haar vrije tijd bak ze graag bijzonder vormgegeven taarten die ze vervolgens op Instagram plaatst. De taarten zijn nu gebundeld in het boek Elke zondag heerlijk taart, ISBN: 9789491853159 van uitgeverij Forte Culinair.

Ook lekker: Appeldadeltaart

appeldadeltaart