De lekkerste oliebollen bak je natuurlijk gewoon zelf!
Ingrediënten
- 100 g rozijnen
- 50 g krenten (voor echte liefhebbers: 100 g)
- 50 g boter
- 1 kommetje lauwwarm water
- 500 ml melk
- 1 ei
- 1 zakje gedroogde gist
- 500 g bloem
- 1 tl zout
- onmisbaar: poedersuiker
Ook nodig:
- Olie
- (Frituur)pan
- IJsschep
Bereiding oliebollen
- Laat de krenten en rozijnen ongeveer een uurtje wellen in lauwwarm water. Laat goed uitlekken.
- Warm de melk iets op.
- Meng de boter, de lauwwarme melk, het ei en het zakje gist in een klein kommetje. Roer het goed door elkaar.
- Doe de bloem en het zout in een grote beslagkom (of emmer) en meng het lichtjes door elkaar.
- Voeg nu het gistmengsel toe aan de bloem en het zout. Blijf heel goed roeren tot een glad beslag.
- Dek het beslag af met een natte theedoek en zet weg op een warme plek, bijvoorbeeld voor de kachel. Laat het beslag 30 minuten rijzen.
- Verwarm de olie in een pan tot ongeveer 180 graden.
- Maak mooie bolletjes met een ijsschep.
- Bak ongeveer vijf bollen tegelijk in de pan, dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je pan.
- Bak de oliebollen in circa 6 minuten mooi gaar.
- Schep de oliebollen uit het vet en geniet!
Ook lekker: stukjes appel door het beslag!
TIP: Lever het vet uit de frietpan in bij een recyclepunt in de buurt, hier wordt er biobrandstof van gemaakt. Spoel het nooit door het riool, de zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Bron: Nu.nl
Liever appelbeignets? Bak ze zelf!
Geweldig om te maken ente krijgen