Wat is er nou leuker dan met kerst een zelfgemaakte kerststol op tafel zetten? Dit recept is genoeg voor 1 brood.
Ingrediënten
Voor het vruchtenmengsel
– 100 g rozijnen
– 50 g gehakte amandelen
– 50 g fijngehakte sukade
– 50 g fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil
– 5 cl rum
– circa 8 druppels bittere amandelolie
– merg van 1 vanillestokje
– 1 tl citroenrasp en 1 tl sinaasappelrasp (beide onbespoten)
Voor het deeg
– 300 g bloem type 550
– 200 g bloem type 405
– 1 gistblokje (42 g)
– 50 g suiker
– 100 ml lauwwarme melk
– 50 g gepelde gehakte amandelen
– 2 eieren
– 250 g zachte boter
– 1 snufje zout
– elk 1 mespunt kardemom, piment, nootmuskaat en kaneel, boter voor de bakplaat
Verder
– 150 vloeibare boter
– wat suiker
– circa 150 g poedersuiker
Bereiding
Meng de ingrediënten voor het vruchtenmengsel en laat ze afgedekt een nacht trekken. Zeef voor het deeg 200 g bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Brokkel de gist erin, roer met de suiker en 3 el melk tot een papje en bestuif het met wat bloem van de rand. Kneed dit voordeeg met de kneedhaak van de mixer tot een glad deeg. Bestuif het deeg met bloem en laat het ongeveer 15 minuten afgedekt op een warme plek rijzen tot de bovenkant barsten vertoont.
Meng het voordeeg met de rest van de bloem, de amandelen, de eieren, de boter, het zout en de kruiden tot een glad deeg. Kneed als laatste de ingeweekte vruchten erdoorheen. Bestuif het deeg en laat het 60 minuten afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden en bestrijk de bakplaat met boter. Rol het deeg op de dubbele breedte en gewenste lengte uit. Vorm aan de randen van de lange kant een kleine en een grotere verdikking, leg dan de kanten over elkaar heen zodat de twee verdikkingen naast elkaar komen te liggen. Vorm de stol met de handen in de juiste vorm en laat 15 minuten rijzen. Leg hem op de bakplaat en bak hem circa 60 minuten. Bestrijk hem na 10 minuten met een kwast met 50 g vloeibare boter en bestrooi hem met suiker. Bestrijk de gebakken stol met de rest van de boter, laat hem afkoelen, bestuif hem dan met de helft van de poedersuiker, wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem een nacht rusten.
Verwijder de volgende dag de overtollige suiker met een kwast en bestrijk de stol met wat vloeibare boter. Bestuif hem met de rest van de poedersuiker.
Bereidingstijd: 45 minuten | Weektijd: 24 uur | Rusttijd: 90 minuten | Baktijd: 60 minuten
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…