De herfst is het perfecte moment om je overtollige appels en peren te gebruiken voor het maken van je eigen cider. Cider maken is een eenvoudig en traditioneel proces waarmee je op een ambachtelijke manier een heerlijk, bruisend drankje creëert. Hier lees je hoe je thuis cider kunt maken van je oogst.
Kies rijpe, smaakvolle appels of peren. Zure appelsoorten werken vaak goed voor cider, maar je kunt ook een mix van zoete en zure vruchten gebruiken voor een gebalanceerde smaak. Zorg ervoor dat het fruit schoon is en eventuele beschadigde plekken worden verwijderd.
Gebruik een fruitpers om het sap uit de appels en peren te halen. Heb je geen fruitpers? Dan kun je een sapcentrifuge gebruiken. Het belangrijkste is dat je zo veel mogelijk sap uit het fruit haalt. Filter het sap door een kaasdoek om eventuele pulp te verwijderen.
Giet het sap in een schone glazen fles met waterslot. Voeg gist toe (cidergist of wijngist) om het fermentatieproces op gang te brengen. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 weken. Het waterslot zorgt ervoor dat gassen kunnen ontsnappen, maar voorkomt dat er zuurstof bij komt, wat bederf kan veroorzaken.
Wanneer het fermentatieproces is voltooid, kun je de cider bottelen. Voeg suiker toe als je een bruisende drank wilt. Laat de flessen nog enkele weken staan om de smaak te ontwikkelen. Na een paar weken kun je genieten van je zelfgemaakte cider.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…