Bloemen op je bord in plaats van in de vaas. Dat klinkt misschien wat raar, maar er zijn veel bloemen die eetbaar zijn. Eeuwen geleden was het al heel normaal om bloemen te gebruiken in de keuken.
Door de komst van allerlei planten uit verre landen werden veel inheemse bloemen verdreven. Daardoor werden bloemen op den duur als voedsel voor de armen gezien. Tegenwoordig is koken met bloemen juist exclusief, zeker nu topkoks steeds vaker met bloemen werken.
Koude en warme gerechten
Met courgettes, madeliefjes, paardenbloemen en vlierbloesem zijn lekkere, gezonde en kleurrijke gerechten te maken. Je moet uiteraard wel uitkijken dat de planten die je gebruikt niet bespoten zijn. Koude gerechten met verse bloemblaadjes zijn het eenvoudigst. In warme gerechten is het zaak om de bloemen en bladeren niet te lang te verhitten, want dan verdwijnt het fijne aroma.
Bloemen op je bord
Meer over bloemen op je bord lees je in LandIdee juni-juli 2012. Daarin vind je nog meer tips en tien recepten met bloemen, zoals rigatoni met borage en gevulde courgettebloemen.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…