Eiwit stijf kloppen is een kunst op zich. Als je mooi stevig eiwit wil, mag het niet in aanraking komen met de dooier of vet. Dat betekent schoon werken en de eieren netjes splitsen.
Soms heb je alleen geklopt eiwit nodig, bijvoorbeeld als je meringues wilt maken of een schuimkop op een kruisbessentaart, die in de oven een mooi kleurtje krijgt. Ook voor cakebeslag worden eiwitten en dooiers wel eens afzonderlijk opgeklopt, om zoveel mogelijk lucht in het deeg te krijgen. In dit soort gevallen zal je de eieren moeten splitsen. Eiwit stijf kloppen lukt alleen als er geen enkel spoortje van de dooier bijzit. Verse eieren splitsen het best: het vlies om de dooier is dan nog zo stevig dat de dooier makkelijk heel blijft.
Eieren splits je door het ei voorzichtig te breken en daarna de dooier over te hevelen van de ene helft naar de andere helft van de eierschaal, terwijl je ondertussen het eiwit in je kom laat lopen. Ben je er niet zo handig in, gebruik dan een eierscheider – een keukenhulpje dat de dooier opvangt, terwijl het eiwit via de sleufjes wegloopt.
Ga je eiwit stijf kloppen? Gebruik dan altijd een brandschone kom en klopper. Het kan met de hand, maar een mixer werkt het snelst. Voeg lepel voor lepel (fijne) kristalsuiker toe aan de eiwitten. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van het recept wat je gaat maken en van je smaak. Een gangbare hoeveelheid is 300 gram suiker op 6 eiwitten. Eiwit is stijf als het in pieken omhoog staat, je kunt de kom letterlijk omkeren, zonder dat het eruit loopt! Bekijk ook eens dit handige instructiefilmpje:
Stijfgeklopt eiwit moet altijd direct worden verwerkt. Als je het werk toch even moet onderbreken, kun je een scheutje citroensap toevoegen en daarna opnieuw beginnen te kloppen. Dan wordt het eiwit vanzelf weer stevig!
Probeer je kunsten meteen uit met dit recept voor heerlijke mini-meringues met fruit.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…
View Comments
bij mij lukte het niet zou u nog een tip kunnen geven
Lukt totaal niet
Een snufje zout toevoegen helpt ook
Of wijnsteenzuur, nog beter. En brandschoon materiaal, en niks eigeel erin.
Krijg het nooit stijfgeklopt men eiwit
Eiwit word nooit stijf en wel bedankt