Wat is er nou lekkerder dan je zelfgemaakte chocoladetruffels bij de koffie of thee uitdelen tijdens kerst? Met deze kruiden maak je ze helemaal geschikt voor kerst.

Ingrediënten (voor ca. 40 truffels)
– 330 g pure chocolade (70% cacao)
– 2-3 kardemompeulen
– 1-2 kaneelstokjes
– 4-5 kruidnagels (de in de vijzel fijngewreven kruiden moeten ongeveer 2 tl poeder opleveren)
– 250 ml room
– 50 g boter
– 3-4 tl cacaopoeder

Bereiding
Hak de chocolade met een groot mes fijn en zet opzij. Breek de kardemompeulen open en wrijf de zaden zeer fijn in een vijzel. Breek de kaneelstokjes in stukken, doe ze samen met de kruidnagels in de vijzel en wrijf ook deze zeer fijn. Meng de drie specerijen dooreen (gebruik je reeds gemalen specerijen, let dan goed op de houdbaarheidsdatum omdat het aroma snel afneemt).

Breng de room met 1½ theelepel kruidenpoeder kort aan de kook (houd ½ theelepel apart), haal het mengsel van het vuur en laat ongeveer 10 minuten trekken. Zeef de kruidenroom door een fijne zeef in een andere pan en breng opnieuw aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg de gehakte chocolade geleidelijk toe en blijf roeren tot de massa glad is. Roer vervolgens de boter erdoor. Doe de truffelmassa in een kom en laat in ongeveer 60 minuten in de koelkast hard worden.

Haal de massa uit de koelkast en vorm met twee theelepels balletjes. Wentel de truffels in de cacao gemengd met de kruiden. Schud de overtollige cacao voorzichtig af. Zet de truffels in een goed afsluitbare pot in de koelkast.

Anderen lezen ook:  In chocolade gedoopte frambozenkaramel maken

Bereidingstijd: 30 minuten | Koeltijd: 1 uur