Geniet nog heel lang van de heerlijke bramen door er jam van te maken. Dit recept is geschikt voor 5 potjes à 200 ml.
Ingrediënten
1 kg bramen
500 g geleisuiker (2:1)
kruiden naar smaak, bijvoorbeeld 2 steranijs of 1 vanillestokje
Bereiding bramenjam
Was de bramen en laat ze uitlekken.
Meng ze met de geleisuiker in een grote hoge pan.
Voeg eventuele kruiden toe.
Breng de jam al roerend op hoog vuur aan de kook en laat het mengsel 3 minuten borrelend koken.
Schep de jam, zonder de kruiden, in de schoongemaakte potjes. Sluit ze goed af.
Tip
Het aroma van volledig rijpe bramen is het best. Je herkent volledig rijpe bramen aan het feit dat ze al een beetje zacht zijn en gemakkelijk van de struik loslaten. De rijpheid kun je niet aan de hand van de kleur beoordelen: ook diepzwarte bramen kunnen nog vrij zuur smaken.
Wist je dat bramen heel erg goed zijn voor je hersenen? Lees meer!