Recepten

Bewaarappels

Ook in de winter genieten van je eigen appeloogst? Kies voor bewaarappels! Als je lang van je appeloogst wil genieten is het belangrijk om alleen de gave vruchten te bewaren. Vruchten die snel rijp zijn en gaan rotten kun je beter meteen weghalen.

Heb je ook peren of groenten? Houd die dan verre van de appels. Bij het rijpingsproces produceren appels ‘rijpingsgas’. Dat gas laat andere vruchten en groenten sneller rijpen en rotten.

Echte bewaarappels

De ene appel is beter te bewaren dan de andere. Vooral zurige appels met een dikkere schil zijn beter te bewaren dan appels met een dunne schil. Rassen zoals Boskoop, Braeburn, Elstar, Cox Orange, Pinova, Jonagold, Jonathan en Topaz staan erom bekend dat je ze langer kunt bewaren.

Bijna een heel jaar goed

Na de oogst, meestal in oktober, blijven ze, mits bewaard in optimale omstandigheden, tot in februari goed. Een enkel ras kun je zelfs tot april (bijvoorbeeld Winston) of mei (Smeetse) bewaren. Voor een succesvolle oogst is het snoeien van je appelbomen natuurlijk essentieel.

Hoe bewaar je appels?

Haal de appels met bruine plekken of beschadigde schil ertussenuit. Op deze plekken kunnen zich schimmels vestigen, die zich zullen vermeerderen om vervolgens op de gezonde vruchten over te gaan. Ook nadat je de appels hebt opgeborgen, moet je ze regelmatig controleren en beschadigde exemplaren direct verwijderen.

Kelder of garage

Bewaar de appels in een koele, vorstvrije garage of kelder. Vier tot zes graden en een relatief hoge luchtvochtigheid zijn ideaal. Je kunt de luchtvochtigheid op peil houden door af en toe wat water op de grond te sprenkelen. Dit voorkomt dat de vruchten indrogen. Leg de appels los van elkaar in kistjes of op roosters, zodat de lucht ertussen kan circuleren. Je kunt de kistjes wel stapelen.

Let op: Appels kun je in de kelder beter niet naast andere groenten en fruit bewaren. Door het gas ethyleen dat de appels afgeven, kunnen aardappelen, pompoenen, wortelen of kool sneller bederven.

Het hele jaar plezier van

Het voordeel van bewaarappels is, dat je ze na de oogst niet direct hoeft op te eten of te verwerken tot appelmoes, compote of sap. Ook na een langere bewaartijd blijven ze sappig; soms wordt het aroma zelfs beter omdat het fruitzuur vermindert, waardoor de smaak van de appel zachter wordt. De vruchten zijn heerlijk om te gebruiken in  zowel hartige als zoete gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens deze appelsoep!

admin

View Comments

  • Ook al staan de appels koel en naast elkaar in doosjes, kistjes, worden ze na circa 6 tot 8 weken zachter. Wikkel je ze echter één voor één in stukjes krantenpapier (wel extra werk) dan blijven ze wel verser.

Share
Published by
admin
Tags: appel

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

2 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

2 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

3 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

3 weken ago