Categories: HoofdgerechtRecepten

Recept: paddenstoelschnitzels van de grote parasolzwam

Je ziet hem op verschillende plaatsen staan, de grote parasolzwam ofwel de Macrolepiota procera. Laat dit nu hét ingrediënt zijn voor jouw paddenstoelschnitzels, gemakkelijk, leuk en lekker!

Ingrediënten paddenstoelschnitzels

  • 6 grote parasolzwammen
  • 0ngeveer 4 sneetjes oud brood of 4 beschuitjes
  • 2 eieren
  • 2 el melk
  • kruiden, peper en zout naar smaak
  • olie of boter om in te bakken

Bereiding paddenstoelschnitzels

Snijd de stelen van de zwammen eraf. Borstel de hoeden een klein beetje af, maar was ze niet. Kijk goed na of er tussen de lamellen geen kleine beestjes zitten, twijfel je? Snijd de hoed dan door, dan zie je meteen of ze aangevreten zijn.

Meng de eieren met de melk in een kommetje of een diep bord. Verkruimel het oude geroosterde brood of de beschuiten. Bewaar deze kruimels ook in een kommetje of een diep bord. Voeg naar smaak wat peper, zout en kruiden toe aan de kruimels.

Haal de hoeden eerst door het mengsel van ei en melk en vervolgens door het bord met kruimels. Giet wat olie of boter in een koekenpan.
Verdeel de paddenstoelschnitzels in de pan. Bak ze in circa 5 minuten mooi krokant.


Over de parasolzwam

Liefhebbers van paddenstoelen kunnen tot in november de eetbare grote parasolzwam (Macrolepiota procera) vinden. Op open plekken in het bos, en zelfs in parken, kan deze zwam een indrukwekkende grootte bereiken. De hoed kan een doorsnee van wel 25 centimeter krijgen, terwijl de steel wel 40 centimeter hoog kan worden.

De parasolzwam is een echte reus dus. Bijzonder is ook de ring, die langs de steel kan worden geschoven. De hoed wordt regelmatig gebruikt in de keuken, onder andere dus voor deze paddenstoelschnitzels.

Wees voorzichtig

De Macrolepiota procera is een veelvoorkomende soort die groeit op natte grasgebieden. Je vindt de zwam vaak in heksenkringen. Wees altijd voorzichtig als je zelf paddenstoelen plukt en verwar de grote parasolzwam niet met andere paddenstoelen. Neem een kenner mee als je twijfelt.

Vond je deze paddenstoelschnitzels lekker? Kijk hier voor nog meer heerlijke recepten!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

2 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

3 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

3 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

4 weken ago