Het schillen van asperges moet zorgvuldig gebeuren; slecht geschilde asperges zijn namelijk erg vezelig en vaak bitter van smaak. Daarom wat handige tips!
Asperges schillen doe je met een dunschiller.
Van boven naar beneden schillen
Schil asperges altijd van boven naar beneden. Bij groene asperges schil je alleen het onderste derde deel, bij witte begin je vanaf zo’n twee centimeter onder het kopje. Bovenaan dun, onderaan wat dikker, is het belangrijkste bij de voorbereiding van gerechten met witte asperges.
Plekje vergeten?
Of je een plek over het hoofd hebt gezien, zie je aan de parelmoeren glans. Bijwerken loont absoluut de moeite. Controleer de uiteinden van de stengels na het asperges schillen en snijd desnoods nog een klein stukje af, als ze niet mals genoeg zijn. Dit is bijna altijd nodig alleen bij witte asperges, bij groene is dit niet nodig.
Asperge schillen voor de soep
Na het schillen houd je van een kilo asperge ongeveer 720 gram over; houd daar rekening mee bij aankoop. Gooi de schillen niet altijd weg, want je kunt ze prima gebruiken als aromatische basis voor soepen en sauzen. Doe de schillen in een pan, bedek ze met zoveel water tot ze net onder staan, voeg een beetje zout, suiker en citroensap aan toe en laat ze 15 minuten op zacht vuur sudderen.
Wist je dat groene asperges ook rauw heel lekker smaken?
Asperges worden klassiek opgediend met hollandaisesaus. Hiervoor moeten de asperges wel helemaal droog zijn. Wie geen speciale aspergeschaal met (uitlek)gaten heeft, legt de stengels op een keukenhanddoek die het vocht opzuigt.
Ook met een kaasschaaf gaat het prima 😉