Wil je eens iets anders maken dan de klassieke gekookte asperges met boter en hardgekookte eieren? Probeer eens een risotto met amandelschaafsel en kipfilet!
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kipfilets
1 rode chilipeper
2 teentjes knoflook
2 el balsamico-azijn
2 el olijfolie
3 el sojasaus
1 el bruine suiker
250 g witte asperge
250 g groene asperge
2 sjalotten
3 el boter
300 g risottorijst
200 ml droge witte wijn
400 ml kippenfond
400 ml groentebouillon
3 el geschaafde amandelen
1 tl geraspte citroenschil
100 g vers geraspte Parmezaanse kaas
zout/peper/citroensap
Dep de kipfilets droog en snijd ze in stukken. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak hem fijn. Schil de knoflookteentjes. Maak een marinade van de balsamico-azijn, olijfolie, sojasaus, bruine suiker, chili en 1 geplet knoflookteentje. Leg de stukken kipfilet in de marinade, dek de schaal af en zet gedurende minstens 20 minuten in de koelkast.
Schil de asperges; de witte helemaal, bij de groene asperges alleen het onderste deel. Verwijder de harde uiteinden. Snijd de aspergekopjes eraf en houd ze apart. Snijd de stengels in ongeveer 1 cm brede, schuine stukken. Pel de sjalotjes en hak ze met het andere knoflookteentje fijn. Verwarm 2 el boter en bak de asperges, sjalotten en knoflook al roerend kort aan. Voeg de rijst toe en laat het geheel sudderen tot de rijstkorrels glanzen. Blus af met de wijn, voeg geleidelijk de kippenfond en groentebouillon toe en laat de risotto al roerend ongeveer 10 minuten op een klein vuur sudderen. Voeg de aspergekopjes toe en laat de risotto nog eens 5-10 minuten garen (de rijstkorrels mogen niet te zacht zijn).
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan, haal eruit en zet apart. Haal nu de kip uit de marinade, dep droog en bak in een pan met antiaanbaklaag tot de kip lekker knapperig is. Giet de marinade erbij en verhit het geheel.
Roer de geraspte citroenschil, 1 el boter en de versgeraspte Parmezaanse kaas door de risotto. Doe er indien gewenst nog wat groentebouillon bij. Breng met zout, peper en wat citroensap op smaak. Schep de risotto in diepe borden, leg de stukjes kip erop en bestrooi het gerecht met het geroosterde amandelschaafsel.
Bereidingstijd: ca. 1 uur