HEKS’NKAAS ® is een smeerdip met roomkaas en verse kruiden (prei, peterselie en knoflook). De smeerdip is geschikt om mee te smeren, te dippen of te koken. Je kunt HEKS’NKAAS ® gebruiken bij een borrel op een toastje of afgebakken stokbroodje, maar de smeerdip is ook geschikt als saus bij vlees, vis of pasta. Op deze pagina vind je acht recepten waarmee je heerlijke gerechten kunt maken.
Asperges traditioneel
Ingrediënten:
- 500 gram asperges per persoon
- HEKS’NKAAS® (naar smaak)
- Gesneden beenham
- Hardgekookte eieren (1 à 2 per persoon)
- Zout
Bereiden
De asperges schillen met een dunschiller. Ongeveer 1½ cm van de onderkant afsnijden. In koud water met een beetje zout de asperges op het vuur zetten en aan de kook brengen. 3 Minuten laten koken en dan het gas uit zetten. 15 á 20 minuten met de deksel op de pan laten staan om na te garen. Asperges voorzichtig uit laten lekken. Op een platte schaal de ham mooi neerleggen. Asperges er op, HEKS’NKAAS ® erover en de eieren erover verkruimelen of er gehalveerd bij serveren. Serveren met (nieuwe) aardappelen of krieltjes.
Champignons met HEKS’NKAAS ®
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram champignons
- 100 gram HEKS’NKAAS ®
- 1 kleine ui
- Olijfolie
- Zout, peper
Bereiden
Veeg de champignons schoon met keukenpapier. Snipper de ui fijn en snijd de champignons in plakjes. Olijfolie heet laten worden in de bakpan en de plakjes champignons met de fijn gesnipperde ui toevoegen. Laten bakken en op het laatst de HEKS’NKAAS® toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Je kunt de champignons zowel koud als warm serveren. Serveer tip: serveer met een mandje stokbrood. Lekker als voorgerecht, maar ook heerlijk bij de borrel!
Rode bieten salade
Ingrediënten:
- 300 gram gekookte rode bieten
- 150 gram HEKS’NKAAS ®
- 1/2 eetlepel citroensap
- 1/2 eetlepel olijfolie (extra vierge)
- mespunt kaneelpoeder
- zout
Bereiden
Roer in een kom HEKS’NKAAS ®, citroensap, olijfolie en kaneelpoeder door elkaar. Pel de bieten en snijd ze in blokjes. Schep de bieten door het HEKS’NKAAS ® mengsel. Salade eventueel op smaak brengen met zout. Ook lekker bij de barbecue.
Sandwich met HEKS’NKAAS ®
Ingrediënten:
- 6 sneetjes casinobrood
- 2 eieren
- 80 gram HEKS’NKAAS ®
- 100 gram bacon
- 4 plakken kaas
- 2 plakken ham
- Komkommer
- Tomaat
Bereiden
Kook de eieren in 8 minuten hard, spoel ze af onder koud stromend water en pel ze. Snijd de eieren in plakjes. Bak 100 gram bacon uit in een droge koekenpan met antiaanbaklaag. Schaaf 1 komkommer met een dunschiller in lange repen (of snijd in dunne plakjes), dep ze droog met keukenpapier. Besmeer 6 sneden casinobrood dun met 4 eetlepels HEKS’NKAAS ®. Beleg de helft met komkommerlinten, plakjes tomaat, een plak kaas en dek af met bacon. Beleg de andere met Heks’n kaas besmeerde sneden met kaas, ham en plakjes gekookt ei. Leg beide delen op elkaar. Snijd het brood schuin doormidden en serveer evt. met een (saté)prikker.
Spaghetti carbonara
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gram gekookte spaghetti
- 200 gram spekjes of reepjes kipfilet
- 200 gram HEKS’NKAAS ®
- 2 eieren
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 teen knoflook, geperst
- (versgemalen) zwarte peper
Bereiden
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de spekjes of kipfilet samen met de knoflook 4 minuten. Klop ondertussen de eieren los. Neem de pan met het spek of kipfilet van het vuur en houd deze apart. Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Giet de pasta af. Doe de pasta, van het vuur, terug in de pan en voeg de spekjes of kipfilet toe. Roer de eieren, HEKS’NKAAS® en de helft van de kaas erdoor en maal er flink wat zwarte peper over. Verdeel de spaghetti over 4 borden en bestrooi met de rest van de kaas.
Witlof uit de oven
Ingrediënten:
- 500 gram gekookte witlof
- 200 gram HEKS’NKAAS ®
- 10 plakken achterham
- Versgemalen witte peper, zout
Materialen
Ovenschaal (inhoud ca. 1,5 liter)
Bereiden
Verwarm de oven voor (160 ºC). Snijd de witlof doormidden, haal de witte kern eruit en kook het ongeveer 7 minuten in en pan met water en een snufje zout. Laat de witlof goed uitlekken in een zeef. Smeer een ovenschaal in met olie. Rol de witlof in de achterham en leg de witlof-hampakketjes in de ovenschaal. Verdeel nu de HEKS’NKAAS ® erover. Plaats de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappelen.
Gevulde eieren (8 stuks)
Ingrediënten:
- 4 eieren, hardgekookt en afgekoeld
- 2 eetlepels HEKS’NKAAS ®
- (versgemalen) witte peper, zout
Bereiden
Snijd de eieren in de lengte doormidden en verwijder de eidooiers. Doe de eidooiers in een kommetje en prak ze fijn (houd evt. wat eigeelkruimels achter voor de decoratie). Roer hier de HEKS’NKAAS ® door en breng op smaak met (versgemalen) witte peper en zout. Schep of spuit het mengsel in de eiwithelften en bestrooi met de achtergehouden eigeelkruimels. Eventueel een takje peterselie gebruiken als decoratie.
Spinazie a la crème met lasagne vellen
Ingrediënten:
- 2 pakken spinazie à la crème, deelblokjes (à 450 gram, diepvries)
- 1 pak lasagnebladen (250 g)
- 200 gram HEKS’NKAAS®
- 1 ui, gesnipperd
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook, geperst
- Zout, peper
Materialen
Ovenschaal( inhoud ca. 1,5 liter)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de ovenschaal in. Bak de gesnipperde ui in de olie en voeg daarna de knoflook toe. Schep de spinazie erbij en laat die al roerend ontdooien. Breng op smaak met zout en peper. Bedek de bodem van de ovenschaal met lasagnebladen en verdeel 1/4 van de spinazie erover. Verdeel er 50 gram HEKS’NKAAS ® over. Herhaal dit nog 3 keer. Schuif de schaal in de oven en bak het gerecht goudbruin en gaar in ca. 30 minuten. Snijd de lasagne in de schaal in 4 porties en verdeel over de borden.